Марія Іонова, Артур Герасимов, Ірина Геращенко, Євген Марчук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

У парламенті відбулося засідання неформальної депутатської групи «Мінська платформа» за участі Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко та представника України в ТКГ Євгена Марчука.

Росія вкотре не дотрималася домовленостей і порушила режим тиші, введений із восьмого березня. Так, станом на 22 березня відбулося 60 обстрілів Збройних Сил України, в тому числі й із зброї, забороненої Мінськими домовленостями. За цей час загинули п’ять бійців об’єднаних Збройних Сил, ще 15 було поранено, повідомив Євген Марчук. Крім того, за його словами, за п’ять років війни бойовики жодного разу не допустили патрулі СММ ОБСЄ до території, яка має бути вільна від важких озброєнь. «Завдання патрулів було просте — подивитися, чи виконують сторони те, що підписали», — зауважив Є. Марчук.

Зачепивши роботу контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ), представник України в ТКГ повідомив, що, за офіційною інформацією, через шість пунктів, які працюють на лінії зіткнення, щодня проходять 38 тисяч осіб, а у зв’язку з наближенням Великодніх свят та поминальних днів ця кількість може сягнути понад 50 тисяч осіб. «Ситуація досить напружена, тож українська сторона вийшла з ініціативою виконати рішення, прийняте в Берліні у 2016 році лідерами Нормандської четвірки — відкрити додатковий пункт «Золоте» в Луганській області.

Українська сторона вже декілька разів, провівши всі необхідні інженерно-технічні роботи, на які було витрачено понад 7 мільйонів гривень, виходила з пропозицією відкрити цей перехід. Ми повідомляли протилежну сторону про готовність відкриття «Золотого». Це питання не раз порушувалось і в Мінську, проте наші опоненти знаходили абсолютно абсурдні аргументи, щоб його не відкривати», — повідомив Є. Марчук, додавши водночас, що відкриття планується на 24 березня, але для повноцінної роботи КПВВ обидві сторони мають робити все синхронно.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у свою чергу зауважила, що українська сторона надіслала відповідну інформацію до наших партнерів по нормандському формату та ОБСЄ. «Ми сподіваємося, що Російська Федерація, як учасник нормандського формату і Мінської групи, негайно дасть відмашку своїм маріонеткам, щоб КПВВ запрацювало», — наголосила вона.

Прокоментувала І. Геращенко і вирок українському політв’язню Павлу Грибу, якого російський суд засудив учора на шість років ув’язнення. «Павло Гриб є в усіх списках, які ми вже 16 разів передавали Російській Федерації з вимогою звільнення. Очевидно, що ми не визнаємо судилище, яке відбулось над Грибом, так само як і над іншими заручниками та політв’язнями», — сказала політик, додавши, що, враховуючи важкий стан здоров’я П. Гриба, пропонувався навіть малий обмін один на один, але жодної зацікавленості російська сторона не виявила. Водночас І. Геращенко назвала неприпустимим той факт, що до П. Гриба не було допущено представників МКЧХ. «Це абсолютно неправильно, тим паче що українська сторона продемонструвала відкритість Москальковій, тож має бути дзеркальність. Вважаю, що нам треба діяти виключно дзеркально. Хочу сказати: на початку квітня координатор ОБСЄ Тоні Фріш планує відвідати окуповані території і тюрми на українській стороні. Ми поінформували ОБСЄ, що Україна завжди була відкритою, але цього разу ми зробимо лише дзеркальні дії. Ми вимагаємо від ОБСЄ відвідати всіх наших заручників на окупованих територіях. Лише тоді Україна дасть доступ представникам ОБСЄ до сепаратистів, які перебувають в українських тюрмах. До того ж бойовики включають у списки для відвідин росіян. Тут наша відповідь абсолютно очевидна: тільки якщо Фріш відвідає тюрми в Росії і побачить Гриба, Сенцова, Кольченка, Сущенка, він зможе побачити засуджених в Україні росіян. І ніяк інакше», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради.

Під час засідання було продемонстровано також збиті російські безпілотники, які перебувають на озброєнні РФ. За словами військових, вони багатоцільові, призначені для фото- та аерозйомки, передачі точних сигналів, координат виявленої техніки, озброєння. Максимальний радіус дії в разі керування оператором — до 120 кілометрів, дистанційно — до 600 кілометрів. «І це ще одне свідчення присутності російських військ на нашій території», — констатувала Ірина Геращенко.