Фото зі сторінки М. Бурбака у Фейсбуці.

Керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак (на знімку) під час свого візиту до Рима побував у консульському відділі Посольства України в Італії, де розташована закордонна виборча дільниця. «Був вражений площею інформаційного стенду з програмами кандидатів у Президенти», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуці. Робота на дільниці кипить, стверджує народний депутат.

За його словами, тут щодня обробляють майже по сто звернень українців, які бажають проголосувати в неділю. В Італії офіційно проживають понад 300 тисяч українців, а дільниць всього чотири. На тій, де побував М. Бурбак, наприклад, у попередньому списку 7642 виборці. Під час голосування на попередніх виборах 2014 року люди стояли в черзі майже десять годин. А тепер охочих проголосувати значно побільшало, тож є нагальна потреба збільшення кількості виборчих дільниць, зауважив парламентарій. На його думку, необхідно вносити зміни в чинне законодавство, адже попереду й парламентські вибори.

Народний обранець, перебуваючи в Римі, провів зустріч в українській суботній школі, де поспілкувався з батьками та вчителями. Обговорили проблемні питання та потреби, а вони для українських суботніх шкіл в Італії такі самі, як і в інших країнах Європи. І працювати є над чим. «Зазвичай громади українців за кордоном орендують для суботніх занять приміщення в місцевих школах, — каже він. — Так само і в Римі. Навчання проводять наші вчителі з-поміж трудових мігрантів. Роблять це майже на волонтерських засадах. Все для того, щоб діти не забували рідну мову, а також вивчали всі шкільні дисципліни українською. Діти п’ять днів на тиждень навчаються в італійських школах, а в суботу проходять тижневу шкільну програму української школи. Непросто і вчителям, і школярам».

М. Бурбак поповнив шкільну бібліотеку українськими книжками. Він наголосив на тому, що наше завдання — зробити так, щоб українці за кордоном зберігали тісний зв’язок з Україною. Суботня освіта рідною мовою залишає цих дітей в українському просторі. Це надважливо, адже чимало старшокласників мають бажання здобувати вищу освіту в Україні. Народний депутат у рамках візиту побував на уроці біології. «Вчителька родом з Чернівців, -написав він. — Несподівана і дуже приємна зустріч. Саме такі наші земляки — добрі, віддані своїй справі, і зберігають українську самобутність в інших країнах».

Вл. інф.