Фото зі сторінки Петра Порошенка у Фейсбуці.

У вщент заповненій залі «Юність Буковини», де відбулась Рада, Президент України Петро Порошенко чітко та рельєфно зупинився на розбудові української армії, на підтримці України керівництвом євроструктур, розповівши про міні-саміт, який днями було скликано на підтримку України та її влади.

«Уже дуже скоро Україна впритул наблизиться до членства в НАТО та Європейському Союзі, може, ще не перетне фінішну стрічку, але точно пройде точку неповернення ні в Радянський Союз, ні в російську імперію. Ці п’ять років ми систематично ламали кожен план Путіна. І тому недарма на кордоні з Україною нині стоять його дивізії, готові до вторгнення», — наголосив Президент.

Він зазначив, що в Україні сьогодні є боєздатна, загартована війною армія, ми розробляємо нову програму — ракетну, підвищуючи радіус та дальність дії цієї високоточної зброї. Кілька днів тому ми презентували ударні турецькі безпілотники, які вже поставлено на озброєння нашої армії, бойові літаки, котрі можуть проводити в повітрі добу, долати чотири тисячі кілометрів і забезпечити точне ураження цілі.

«І я наголошую на позиції всіх українців: за свою землю ми будемо битися. Я пишаюся нашою героїчною армією. У тому числі тими частинами, які дислоковані на Буковині. І я хочу, щоб слава про 3-ю батальйонно-тактичну групу 10-ї окремої десантно-штурмової бригади, що дислокується в Чернівцях, ширилася по всій Україні», — заявив Президент.

Далі у своєму виступі Петро Порошенко виказав абсолютну поінформованість ситуацією на Буковині. На думку Президента, Чернівецька область має шалені преферентні напрями для розвитку своєї території, і це є дуже важливим у реалізації стратегії глави держави «Україна — без периферії». Буковина географічно, логістично, інтелектуально, ресурсно, в тому числі завдяки людському потенціалу, має всі підстави бути успішною. А стратегія розвитку Карпатського регіону, задекларована Президентом, чудово накладається на наші можливості, амбіції, історичний досвід як у розвитку «зеленого туризму», так і створенні потужних туристичних хабів. Буковинські лідери об’єднаних громад уже демонструють креативні й потужні підходи і до впровадження інновацій, залучення інвестицій, і до створення індустріальних парків, освоєння нових смарт-спеціалізацій, запровадження власних ноу-хау в розвитку своїх територій.

«Окремим свідченням нашого успіху є іноземні інвестиції, в тому числі ті, які вкладено в Буковину. І це під час війни, коли інвестору дуже непросто приймати позитивне рішення. Готовність інвестора прийти і вкладати гроші та зусилля в технології дуже важлива для нас, бо це є питанням довіри. А ми вже 12 кварталів поспіль маємо економічне зростання, і кожен наш успішний крок є поразкою Путіна», — підкреслив Президент.

Петро Порошенко наголосив, що метою децентралізації є створення України без периферії, і Буковина тут уже має успіх.

«Запрацював індустріальний парк «Новодністровськ». Туди, зокрема, вкладено 80 мільйонів гривень інвестором із Німеччини. І це класно. Впроваджуються інші успішні інвестиційні проекти на Буковині, як, наприклад, виробництво кабельно-провідникової продукції для автомобілебудування, створено 1390 робочих місць, кооператив «Дари Гуцульщини», що займається заготівлею та переробкою грибів, ягід та лікарських рослин, виробляє сушені, заморожені, консервовані гриби, які експортуються до Румунії, Польщі, Молдови, Німеччини, Італії. Що й казати, експорт товарів до Європи у 2018 році збільшився на 45 відсотків порівняно з попереднім роком. Тепер до ЄС відправляється 72 відсотки від усього обсягу експорту області. А хто мені казав, коли я підписував Угоду про Асоціацію та про зону вільної торгівлі, що це не працюватиме? Для нас відкритий найбільший ринок світу — європейський, і це в умовах, коли Росія закрила свої ринки, оголосила ембарго, посилює гібридну війну», — зазначив Петро Олексійович.

Окрім Чернівців, де Президент мав можливість позапротокольно і тепло поспілкуватися з усіма бажаючими просто на вулицях міста (на знімках), він ще відвідав Кіцмань.

Президент поклав квіти до пам’ятника Володимиру Івасюку і виступив перед шановною громадою району.

«Майже 90 відсотків українських митців походять саме з мультинаціонального Буковинського краю. Але при цьому ваша багатонаціональна Буковина демонструє унікальний приклад життя у мирі та спокої людей різних мов. За результатами соціально-економічного розвитку Чернівецька область перебуває в першій п’ятірці серед найкращих регіонів України. І ми маємо створити потужний соціальний пакет для кожного громадянина, до чого обов’язково має призвести найближчим часом децентралізація», — заявив Президент.