На знімку: Володимир Гайдар і Марія Осідач: меморандум підписаний.

Фото з Фейсбука.

Один із найзагадковіших історичних об’єктів Івано-Франківська — Палац Потоцьких — стає дедалі доступнішим для науковців і туристів. Створене тут комунальне підприємство «Простір інноваційних креацій» «Палац» вишукує можливості інтеграції комплексу в життя міста. Тут проводять чимало культурних акцій.

Місту палацовий комплекс дістався в запущеному стані. Тож насамперед тут передбачили низку протиаварійних робіт. Як повідомив директор КП Володимир Гайдар, уже цьогоріч розпочнуть його реставрацію.

Минулого тижня Центр польської культури та європейського діалогу і комунальне підприємство уклали Меморандум про співпрацю. Йдеться про постійну роботу щодо розвитку культури, науки і бізнесу. Директор центру Марія Осідач повідомила, що розпочнуть із пошуків інформації про палац і загалом про родовід Потоцьких у польських архівах. А міський голова Руслан Марцінків нагадав, що саме за його каденції вдалося повернути історичний об’єкт громаді. «Щоб палац став туристично привабливим і вповні повернув собі славу, треба чимало праці. Символічно, що нас підтримують польські партнери», — зауважив очільник міста.

Довідково

Палац-резиденція, як і саме місто-фортеця Станіслав (тепер Івано-Франківськ), пов’язані із заможною магнатською родиною Потоцьких, представники якої свого часу обіймали при дворі польського короля високі посади.

Побудований Андрієм Потоцьким наприкінці XVII століття палац був тереном найважливіших подій у Станіславові. Тут приймали гетьманів і королів, князів, дружину Пилипа Орлика Ганну, австрійського цісаря. Наприкінці XVIII століття перейшов у власність міста, там був шпиталь. У 2004—2017 роках комплекс перебував у приватній власності. Будівлі занепадали без належного догляду та зазнали за цей час найбільших руйнувань. Потім комплекс споруд колишнього палацу Потоцьких було передано у власність громади міста.