Бортництво включили у Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України. Такий наказ підписало Мінкультури, підтримавши відповідну ініціативу громадської організації «Бортники України».

Полісся є чи не єдиним осередком, де збереглося це старовинне ремесло добування меду. Міцні родинні традиції, особливість території та кількість старих дерев, що придатні для заселення роїв, — саме ці фактори сприяли збереженню бортництва, яке має ще й культурну складову (з ним пов’язані ряд ритуалів, символів).

У листі Мінкультури пропонує включити заходи із збереження бортництва до стратегій розвитку територій. Тим часом на Рівненщині ще рік тому прийнята Стратегія розвитку туризму Зеленого шляху «Медове коло» на 2018 — 2022 роки, основним акцентом якої є саме бортництво, його актуалізація та створення тематичних туристичних продуктів. А цими днями обласний грант на 25 тисяч гривень отримав краєзнавець і митець з Рівненщини Олексій Нагорнюк на реалізацію проекту, спрямованого на навчання з виготовлення старовинних бортницьких інструментів.