У Чорногорії наближається до кінця розслідування прокуратури стосовно державного перевороту, що планувався на 16 жовтня 2016 року, коли в країні відбувалися парламентські вибори.

Тоді органи безпеки затримали в Подгориці 20 осіб, котрі планували захопити парламент і фізично знищити прем’єр-міністра Міло Джукановича. Потім змовники, серед яких виявилися громадяни Сербії, Росії і Чорногорії, мали передати владу лідерам опозиційного «Демократичного фронту». Основною метою цієї операції, розробленої за межами Чорногорії, було запобігти вступу Чорногорії до НАТО.

У справі проходять 14 осіб. Дехто з них визнав провину в обмін на пом’якшення покарання і розповів слідству, яке ведеться за участі спецслужб США та Великої Британії, про мету змовників.

Минулого тижня представник спецпрокуратури Чорногорії Саша Чадженович заявив, що слідство завершується і вина головних діючих осіб у підготовці перевороту доведена повністю. Він повідомив, що обвинувачення вимагатиме на суді максимального терміну покарання для організаторів перевороту Едуарда Широкова й Володимира Попова, котрі, за деяким даними, є не просто «російськими націоналістами», а й співробітниками російських спецлужб. Докази цього було отримано чорногорським слідством від польської розвідки. Прокуратура вимагатиме для обвинувачуваних 40 років позбавлення волі.

Такий само термін можуть присудити ще чотирьом фігурантам цієї справи: члену опозиційного «Демократичного фронту» Чорногорії А. Мандичу і його водію М. Чадженовичу, а також двом громадянам Сербії П. Богичевичу і Н. Ристичу.

До речі, Андрія Мандич переконує слідство й спробує доводити в суді, що переворот, який нібито готувався, є інсценівкою чорногорських влади, зацікавленої в усуненні опозиції з політичної арени.

«Думаю, що насправді в Чорногорії 16 жовтня не було ніякого держперевороту. Найкращим свідоцтвом цього є той факт, що в Чорногорії того дня не розбито жодної шибки, не пролито жодної сльози, не кажучи вже про краплю крові. У Чорногорії цього дня на вулицях не було ніяких озброєних людей, змовників, організованих формувань, крім одного — а саме, поліції Чорногорії і головного спеціального прокурора Міливоє Катнича. Вони того дня виконували інсценівку, що транслювалася в прямому ефірі телебачення як гадане відвернення держперевороту в день виборів», — заявив Мандич в одному зі своїх інтерв’ю.

Звісно, словам опозиціонера ніхто не вірить, бо в інтернаціонального слідства достатньо фактів, які підтверджують вину всіх ймовірних учасників змови. І їх нададуть суду, за яким із величезною увагою стежитимуть не тільки в Чорногорії.

Фото: news.liga.net