Роберт Мюллер, архівне фото.

Розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера стосовно підозр про втручання Росії у президентські вибори в 2016-му в США, яке тривало майже два роки, не виявило фактів порушення закону президентом Дональдом Трампом. Листа з таким висновком надіслав Конгресу міністр юстиції США Вільям Барр, інформує «Голос Америки».

Водночас у тексті йдеться, що цей висновок не «реабілітовує» президента. «Хоча в доповіді немає висновку про те, що президент вчинив злочин, він не звільняє його від відповідальності», — зауважив Барр.

У листі також зазначається, що Мюллер не знайшов доказів, що в президентському штабі Трампа була «змова або координація» з РФ у її зусиллях вплинути на президентські вибори 2016 року.

Тим часом The New York Times повідомляє, що доповідь спецпрокурора описує факти втручання Москви у вибори і злочини, вчинені особами, пов’язаними з російським урядом. Йдеться про спроби вплинути на результат передвиборних перегонів шляхом створення фальшивих акаунтів у соцмережах і так званої «армії тролів», а також про злам серверів Демократичної партії і «злив» через сайт «Вікілікс» електронних листів, що містили негативну інформацію про Гілларі Клінтон.

Д. Трамп привітав доповідь Р. Мюллера і назвав її «повним виправданням».

У свою чергу представники демократів у Конгресі США заявили, що оприлюднений міністром юстиції звіт про розслідування спецпрокурора «піднімає стільки ж запитань, на скільки дає відповіді», і закликають якомога швидше оприлюднити повні результати розслідування і всі супутні документи.

Нагадаємо, Мюллер встановив наявність певних зв’язків із росіянами у 16 осіб, які мали стосунок до президентської кампанії Д. Трампа. Шістьом із них пред’явили обвинувачення у неправдивому свідченні. Екс-главу президентського виборчого штабу Пола Манафорта засудили до 7,5 року в’язниці, а екс-адвоката Трампа Майкла Коена — до 3 років.

Фото: radiosvoboda.org