Президент Петро Порошенко запевнив у цьому під час інтерв’ю одному з телеканалів. «Вживатиму всіх заходів і використовуватиму всі повноваження глави держави для того, щоб провести чесні вибори, забезпечити прозорий і справедливий виборчий процес, якому довіряли би українці, процес, який був би абсолютно переконливим для наших партнерів і відповідав би демократичним стандартам», — сказав він. І закликав співвітчизників «не вестися на провокації та захистити свій вибір».

Нині ЗСУ вже фактично захищають східний фланг НАТО

Нині перед керівниками правоохоронних органів, поліції, СБУ та Національної гвардії стоїть не менш важливе завдання, ніж перед воїнами, які боронять суверенітет, територіальну цілісність і незалежність нашої держави на фронті, підкреслив очільник країни. «Довіряю вам, покладаюсь на вас і впевнений, що все у нас вийде, — запевнив він. — Україна буде єдиною, демократія буде захищена, і європейський та євроатлантичний вектор переможе». Президент подякував українцям «за їх відповідальність і виваженість» і за те, що не вдалося дестабілізувати ситуацію.

Водночас Петро Порошенко наголосив: для нашої країни надзвичайно важливим залишається рух до Європейського Союзу й НАТО, а єдине, чого нині потребують усі — це єдності та віри в перемогу. Глава держави нагадав, що колись українцям намагалися нав’язати позицію, що вони в умовах активної протидії Російської Федерації не зможуть ратифікувати Угоди про асоціацію, що не запрацює зона вільної торгівлі, що ми не отримаємо безвізового режиму і Томосу.

Глава держави поінформував, що наприкінці 2018 року брав участь у форумі НАТО в Північноатлантичній Раді НАТО в Брюсселі. Більше двох десятків лідерів урядів і держав світу, членів НАТО тоді закликали тримати двері НАТО відкритими для України і навіть прискорити прийняття її в Альянс. Нашим домашнім завданням залишається продовження проведення реформ. Ми працювали над цим усі попередні п’ять років, нагадав П. Порошенко. Так, ухвалено закон про національну безпеку, Стратегічний оборонний бюлетень, почалися зміни в армії, запроваджено цивільний контроль, переозброєння війська. «Нині ЗСУ вже виконують важливі завдання для НАТО — не просто захищаючи суверенітет, територіальну цілісність і незалежність нашої держави, а й забезпечуючи свободу, демократію в країнах-членах НАТО, фактично захищаючи східний фланг НАТО. Це розуміють і цінують наші партнери», — сказав Президент.

З агресором домовлятися марно

Україна має чіткий план звільнення окупованих територій, а також — міжнародну підтримку відновлення нашого суверенітету та територіальної цілісності, зауважив П. Порошенко. А от намагання домовитись з агресором він назвав марними. «Ключ від миру знаходиться не в Києві, як дехто намагається навішати локшину на вуха. І не в Брюсселі, і не у Вашингтоні. Ключ до миру знаходиться в Москві. І Путін прагне, щоб Україна обрала лояльну до нього людину і це дозволило б втягнути Україну або в Російську імперію, або в Радянський Союз», — наголосив Петро Порошенко. Він запевнив: маємо чіткий і вже реалізований план, підписаний Путіним, а від імені Європейського Союзу — Президентом Франції і Канцлером Німеччини і в повній координації з нашими партнерами зі США. За словами П. Порошенка, цей план передбачає рішення Ради Безпеки ООН щодо запровадження миротворчої місії під егідою ООН, яка роззброїть незаконні збройні формування на окупованих територіях Донбасу, а Росія повинна буде вивести свої окупаційні війська з території Донбасу, а також важку техніку та артилерію з окупованої території. Очікується також, що виконуватимуться всі безпекові умови для початку політичного процесу, й Україні повернуть контроль над неконтрольованою нині ділянкою українсько-російського кордону. «Всі ці пункти є в підписаних Путіним Мінських домовленостях, — сказав глава держави. — І миротворці стануть гарантами виконання цих положень».

Президент також повідомив, що нині з партнерами України — країнами-членами НАТО — активно обговорюється платформа деокупації Криму. «Твердо переконані, що інцидент в Азовському і Чорному морях, який є актом агресії проти нашої держави, та де-факто окупація Керченської протоки не є прийнятними. Необхідно вжити рішучих заходів щодо деокупації та забезпечення свободи мореплавства і подолання наслідків незаконної анексії Криму», — зазначив він.

Вл. інф.

Пряма мова

Президент Петро Порошенко:

— Україну намагаються затягнути в зневіру. Не вірте цьому. Коли ми об’єднані, то можемо вирішувати будь-які завдання, які поставимо перед собою.