Нещодавно у Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» (№ 10168), який передбачає обов’язкове проведення теледебатів кандидатів на пост Президента України перед другим туром виборів, а в разі відмови від участі в теледебатах — зняття кандидата з реєстрації.

«Оскільки Український народ обирає того, кому буде надане право представляти державу, дуже важливо забезпечити суспільство повною інформацією про кандидата на пост Президента України», — зауважують у пояснювальній записці до законопроекту його співавторки — Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко та заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції Марія Іонова (обидві — фракція «Блоку Петра Порошенка»). Хоча і чинне законодавство забезпечує кожному з кандидатів на пост Президента України можливість взяти участь у теледебатах і, як і публікація передвиборних програм, теледебати фінансуються з держбюджету, однак — не як обов’язок, а за власним бажанням. Кандидат може відмовитися від теледебатів. Такі приклади в українській новітній історії вже були — під час другого туру президентських перегонів у лютому 2010-го Віктор Янукович відмовився брати участь у дебатах із кандидатом у Президенти, тодішнім прем’єром Юлією Тимошенко, котра провела замість «дуелі» — «соло».

Авторки законопроекту також аргументують, що відмова кандидата від участі в теледебатах обмежує право виборців на отримання інформації щодо претендентів на найвищий державний пост — його політичних, ділових та особистісних якостей: «Безпосередня трансляція дискусії кандидатів на пост Президента України надасть можливість виборцям всебічно оцінити особу кожного кандидата».

У проекті пропонується закріпити обов’язок кандидатів на пост Президента України, включених до виборчого бюлетеня для повторного голосування, взяти участь у теледебатах. А в разі неучасті в теледебатах до відповідного кандидата буде застосовано санкцію — скасування рішення ЦВК про реєстрацію кандидата на пост Президента України.

Ірина Геращенко, коментуючи законопроект на своїй сторінці у Фейсбуці, вважає, що не всі кандидати на посаду глави держави готові вийти в ефір, і що ляльководи деяких кандидатів спробують «сховати» свого претендента від дебатів.

«Саме тому ляльководи ховають кандидата від виборців, щоб, бодай, чогось не бовкнув не з написаного в сценарії. Я проти перетворення виборів на вибори кота в мішку», — зауважує Ірина Геращенко. І додає: «Виборці мають зробити усвідомлений, а не скайп-вибір». Парламентарій припустила, що дебати можуть стати «смішнішими за будь-які гуморини».

Вочевидь, судячи з допису І. Геращенко, законопроект написано з огляду на поточну політичну ситуацію в Україні — адже одного з рейтингових кандидатів на посаду Президента за всю передвиборну кампанію на українських телеканалах бачили лише кілька разів, і то не «в живу», не в прямому ефірі в телестудії, а в «записі» чи через скайп-включення. Однак чи встигне парламент ухвалити запропоновані зміни до виборчого закону до другого туру президентських виборів — питання відкрите. Адже не завершено розгляд законопроекту про державну мову, до якого надійшло понад дві тисячі правок, а перед другим туром буде лише один пленарний тиждень — з 9 по 12 квітня. Тож закон найімовірніше — на перспективу.

Як відомо, вибори Президента України відбудуться у неділю, 31 березня 2019 року. А в разі проведення другого туру виборів, повторне голосування має відбутися 21 квітня.

Цікаві факти

— Вважають, що перші передвиборні дебати (не телевізійні) відбулися в США в 1858 році. Вони увійшли в історію як «дебати Лінкольна — Дугласа».

— Перші передвиборні телевізійні дебати провели кандидати на пост президента США Джон Кеннеді (Демократична партія) і Річард Ніксон (Республіканська партія) у 1960 році. У США дебати стали невід’ємною частиною виборчого процесу.

— В Україні перші (і поки що єдині) теледебати відбулися у листопаді 2004 року — між кандидатами на посаду Президента Віктором Януковичем і Віктором Ющенком. Їх подивилися 9,5 мільйона осіб.