На Рівненській АЕС триває комплекс робіт з модернізації обладнання за «Програмою реалізації заходів модернізації енергоблоків АЕС для участі у нормованому первинному регулюванні частоти в Об’єднаній енергетичній системі (ОЕС) України».

Програму розроблено в рамках виконання угоди про умови майбутньої інтеграції ОЕС України до енергосистеми континентальної Європи, укладеної у 2017 році між ДП «НЕК «Укренерго» та системними операторами, які входять до загальноєвропейської мережі системних операторів з передачі електроенергії «ENTSO-E», а також відповідно до вимог галузевих стандартів України (СОУ-Н) та впровадження нової моделі енергоринку.

У 2018 році Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та НАЕК «Енергоатом» погоджено низку технологічних заходів програми, які необхідно реалізувати на усіх 15 енергоблоках АЕС України до 2023 року. На Рівненській АЕС у рамках програми заплановані модернізація гідравлічної системи регулювання та модернізація/впровадження електрогідравлічної систем регулювання турбіни на базі програмно-технічних комплексів та системи збудження генераторів.

За словами заступника начальника цеху теплової автоматики та вимірювань РАЕС Олександра Пузирнікова, синхронізація енергосистем України і ENTSO-E вкрай важлива для вітчизняного енергетичного сектору, оскільки вона дасть змогу поліпшити стабільність енергосистеми, підвищить енергобезпеку, можливість брати участь у нормованому первинному регулюванні частоти та потужності ОЕС, дасть змогу НАЕК «Енергоатом» отримувати додаткові кошти в умовах роботи у новій моделі ринку електроенергії.

Фото з сайту rnpp.rv.ua

Вікторія ЛЕОНОВА, керівник прес-центру Рівненської АЕС.