«Для якісного реформування оборонно-промислового комплексу України сьогодні провів робочу зустріч з представниками Посольства США в Україні. Головною темою зустрічі були питання організації проведення міжнародного аудиту державного концерну «Укроборонпром» і подальшої співпраці», — написав заступник Секретаря РНБО Сергій Кривонос на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, 6 березня на засіданні Радбезу було ухвалено рішення про проведення комплексного міжнародного аудиту концерну «Укроборонпром». Як зазначив Президент України Петро Порошенко, це крок з виконання Закону «Про національну безпеку України». «Аудит «Укроборонпрому», оцінка його корпоративного управління, оновлення наглядової ради, контроль і прозорість державного оборонного замовлення — усе це дасть змогу допомогти концерну трансформуватися і не втратити довіру партнерів, довіру інвесторів, довіру громадян», — заявив глава держави.

За день до цього, 5 березня, про необхідність проведення аудиту підприємств «Укроборонпрому», розсекречення держоборонзамовлення «до максимально можливої межі» і розслідувань фактів корупції привселюдно говорила Посол США в Україні Марі Йованович.

Про незалежний фінансовий аудит за участю міжнародних аудиторських компаній говорили рік тому, після звільнення з посади гендиректора концерну Романа Романова. У лютому 2018-го на засіданні наглядової ради «Укроборонпрому» було схвалено техзавдання й графік аудиту, фінансування якого, за словами радника держконцерну Ентоні Тетера, забезпечить уряд США. Держконцерн планував завершити перевірку й поетапну реорганізацію (реформу) до 2020 року.

Нині Президент України в інтерв’ю українським телеканалам повідомив, що тендерні процедури з вибору аудиторської компанії, яка проведе перевірку ДК «Укроборонпром», триватимуть протягом двох місяців, а сам аудит завершиться до кінця цього року. Крім того, ревізію контрактів проведуть правоохоронні органи України.

Фото: interfax.com.ua