У Болгарії відзначили 15-ту річницю з дня вступу країни до НАТО. Хотілося б написати урочисто, але й проти істини не грішитимеш. Лише Атлантична рада Болгарії провела на честь цієї дати конференцію «Членство в НАТО — ключ до ЄС». Однак у списку присутніх не було жодного представника нинішньої влади країни.

Чим можна пояснити це? Зайнятістю важливішими державними справами? Так, у понеділок розпочався офіційний візит президента Болгарії Румена Радева до Єгипту, а прем’єр-міністр Бойко Борисов цього дня проводив важливу зустріч із головним прокурором Туреччини, котрий прилетів до Софії.

Але, напевно, найточніше пояснення такому ставленню влади до важливої для країни річниці дав екс-прем’єр Болгарії Іван Костов, який очолював уряд з 1997-го по 2001 рік. Із трибуни конференції він заявив, що нинішня болгарська влада не тільки пасивна перед кремлівською гібридною агресією, а й навіть раболіпствує перед Кремлем і нічим не допомагає колективній безпеці та обороні НАТО. Він наголосив, що влада не займає ніякої позиції в конфлікті між Росією і НАТО, у справі з отруєнням Скрипалів у Великій Британії. За його словами, це свідоцтво паралічу болгарських політичних партій, які навіть не намагаються протидіяти гібридним загрозам, що надходять із Москви. Екс-прем’єр назвав цю гібридну загрозу Росії однобічною агресією проти Болгарії і нагадав, що в торішній доповіді спецслужби так і не насмілилися прямо й відкрито вказати її джерело. «Саме Кремль веде дифузійну війну з психологічними, політичними й кібератаками, створюючи нестабільність у Європі», — підкреслив Іван Костов. На його думку, служба Державного агентства національної безпеки, яка протидіяла спецслужбам Росії, була зруйнована, і зараз захист країни від російської гібридної загрози непрофесійний. Він заявив, що болгарській енергетиці не без участі Москви було завдано найтяжчих збитків, і сьогодні слід назвати імена всіх винних у цьому глав уряду з поясненням, чому виникли величезні борги в Болгарського енергетичного холдингу, в тому числі й перед Росією.

Емоційним був і виступ екс-президента Болгарії Росена Плевнелієва, який займав важливу державну посаду із 2012-го по 2017-й і добре знайомий із провокаціями Росії та тиском її лідерів на балканську країну. Він заявив, що протягом останніх п’яти років устої миру було підірвано не кимось, а країною-членом Ради Безпеки ООН — Росією. «Ніхто не вірив, що буде підірвано мир і буде перекроєно кордони. Тому сьогодні важливо знати — хто пише історію: чи войовнича імперія, розташована на сході від нас, чи Захід, який продовжує залишатися гарантом миру, дотримання цінностей і прогресу», — заявив екс-президент Болгарії. Він закликав нинішній уряд припинити інвестувати мільйони в ремонт старої радянської військової техніки, яка ще перебуває на озброєнні болгарської армії, а модернізувати її за стандартами НАТО. Плевнелієв висловив глибоке переконання: «Навколо Болгарії панує нестабільність. Люди занепокоєні. Політики покликані вирішувати проблеми громадян, а не загравати з ними. Якщо ми не хочемо війн і нових конфліктів, то рішення мають бути глобальними, ми всі разом повинні обстоювати свої принципи». І додав, що Болгарія сама не може вирішити проблеми, що виникають, але може впоратися з усіма загрозами з допомогою НАТО, яке обстоює принципи миру. «Сьогоднішня битва йде не між «правими» і «лівими», а між «демократами» і «популістами». Сьогодні з’явилася реальна небезпека потрапляння популістів до Європейського парламенту, які можуть у ньому посісти провідні позиції. Популісти ніколи не будуть сильними, бо в них немає принципів, вони лише заграють із виборцями», — попередив Росен Плевнелієв.

Фото: news.bigmir.net