Природного лікаря для хворих ґрунтів вивели селекціонери Інституту зрошуваного землеробства НААН України (Херсон). Ще з 1984 року вони працювали над розробкою стійкого до посухи сорту буркуна — кормової рослини, що здатна витягувати з землі надлишок солі. І от тривалі дослідження нарешті увінчалися успіхом — уже зареєстрували сорт, який отримав назву «Південний». Завідувач відділу насінництва інституту, кандидат сільськогосподарських наук і автор сорту Анатолій Влащук доповнює: експерименти довели — новий сорт культурної рослини, якщо його висівати на засоленій з якихось причин ділянці, всього за два роки повертає її до нормального стану. До того ж і збагачує ґрунт корисними сполуками азоту у кількості 140—220 кілограмів на гектар. Ця травичка також відмінний корм для худоби, на рівні люцерни — її тільки підсушити треба.

Засолення земель — величезна проблема для степового півдня, надто у разі використання для зрошення води з підвищеним вмістом солей. Зокрема, з Інгулецької зрошувальної системи на Херсонщині. Тож фермери розкуповують насіння «Південного», наче гарячі пиріжки, каже директор інституту, член-кореспондент НААН України Раїса Вожегова. Воно й зрозуміло: оздоровлювати поля, повертаючи їм родючість, конче потрібно — інакше без урожаїв залишишся.

Утім, новий сорт буркуна дарує ще й гарний бонус. Він цвіте протягом двох з половиною — трьох місяців і є чудовим медоносом. Поставив вулики, і отримуй по чотириста-шістсот кілограмів меду з гектара за сезон! Причому з тих запашних білих квіточок мед бджоли дають не простий, а «золотий». Він дуже цінується у народній медицині, оскільки багатий глюкозою та фруктозою, стимулює роботу всіх систем організму. Тож виходить, що буркун лікує не тільки землю, а й людей.