Фото з інтернет-ресурсу.

До складу Привільненської ОТГ, що в Дубенському районі на Рівненщині, входить 13 населених пунктів, у яких проживають майже п’ять тисяч осіб. Ця перша об’єднана громада у Дубенському районі фактично розпочала свою роботу з червня 2016 року.

Про те, що дала децентралізація, розповідає сільський голова Привільненської ОТГ Юрій Момотюк (на знімку):

— Завдяки реформі децентралізації з’явилися реальні можливості розвитку територій та підвищення якості життя своїх мешканців. Розширені в різних сферах повноваження разом із фінансовою децентралізацією дали нам потужну підтримку для реалізації запланованого. До об’єднання бюджет сільської ради становив майже 3 мільйони гривень, нині — понад 30 мільйонів.

Завдяки реформі ми отримали заклади освіти. За останні роки нами було вкладено значний ресурс в оновлення їх матеріально-технічної бази, відкрито реконструйований дитсадок на 50 місць у селі Молодаво Друге (його тут ніколи не було), придбано шкільні автобуси.

Привільненська ОТГ однією з перших в Україні та першою в області започаткувала міжмуніципальне співробітництво та створила спільний методичний кабінет із сусідніми ОТГ.

Ми створили амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Запросили в громаду молодого сімейного лікаря. Вкладаємо мільйони гривень та відновлюємо сільські ФАПи, створюємо умови для надання якісних медичних послуг та розширення їх спектра. Сьогодні ми за власні кошти маємо можливість придбати нашій сільській амбулаторії «швидку».

Активно розпочали процес енергозбереження та енергоефективності в бюджетній сфері громади. А це будівництво нових та переведення газових котелень на альтернативне паливо, заміна вікон, дверей, дахів, утеплення фасадів. Створено комунальне підприємство «Господар». Закуплено техніку спеціального призначення — екскаватор, трактор, причіп до нього, ротор для очищення доріг від снігу, подрібнювач гілок тощо (у тому числі й за рахунок субвенції на розвиток інфраструктури громад).

Ми стали першою ОТГ Рівненщини, яка напрацювала механізм та ремонтує не тільки комунальні дороги, а й дороги загального користування обласного значення.

За співпраці із проектом U-LEAD готуємося в середині року до відкриття ЦНАПу у Привільному. Виконали капітальні ремонти закладів культури. Повністю зроблено вуличне освітлення населених пунктів об’єднаної громади.

За активної співпраці з ГУ ДСНС України у Рівненській області ми є учасниками міжнародного проекту з підвищення рівня безпеки. За співпраці з донорськими організаціями одними з перших в Україні розробили Паспорт безпеки. Маємо пожежний автомобіль. У кількох населених пунктах громади вже встановлено вуличне спостереження. Створили другий на Рівненщині у сільській місцевості клас цивільного захисту та пожежної безпеки на базі місцевої школи.

Щодо наших амбітних планів, наших перспектив, то це створення індустріального парку. В результаті децентралізації наша ОТГ отримала 585 гектарів земель запасу, з яких 65 гектарів заплановано під індустріальний парк. Це можливість для створення нових робочих місць (приблизно 3000 та майже 40 мільйонів гривень на рік надходжень до бюджету ОТГ).

У планах — сонячна електростанція. Маємо горбисту земельну ділянку площею 25 гектарів. Поруч — потужна підстанція. Економічний ефект від впровадження цього проекту становив би до 500 тисяч гривень на рік.

Для будівництва Центру безпеки вже розроблено проектно-кошторисну документацію. Загальна кошторисна вартість об’єкта — 3,2 мільйона гривень. Нині шукаємо можливості для залучення позабюджетного фінансування цього проекту.

Плануємо розширення діючої амбулаторії та будівництво ще однієї. Нині громадою розроблено три проектно-кошторисні документації на будівництво та реконструкцію об’єктів спортивної інфраструктури у селах Привільне, Молодаво Третє. Реалізувати проекти плануємо за співфінансування Програми Міністерства регіонального розвитку з будівництва футбольних полів зі штучним покриттям, а також коштів субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ, субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій.

На стадії розробки — проект розвитку «зеленого» туризму (агросадиби, екологічно чисте вирощування ягід — суниці, лохини, полуниці, малини, а також вирощування равликів).