На знімку: поетеса Тамара Бацмай презентує свої книжки для малечі.

Фото надано Олександрою Юрковою.

Рівнянка Тамара Бацмай працює в Головному управління Пенсійного фонду України в Рівненській області, знайомить жителів краю з особливостями пенсійного забезпечення громадян та новинами пенсійного законодавства. А у вільний від роботи час любить писати вірші, особливо для малечі, що дуже складно, оскільки діти розрізняють фальш. Її поезії вчать малюків доброти, любити своїх батьків, країну, зрештою, світ навколо нас.

Саме п’ять дитячих книжечок, об’єднаних у серію «Світ навколо нас», — «Про фігури», «Працьовитий павучок», «Їжачок-хитрячок», «Моя Україна» і, звичайно ж, «Абетка», що виправляє мовні дефекти дітей, — презентувала нещодавно Тамара Іванівна. Адже за другою освітою Тамара Бацмай — психолог-дефектолог. Книжка з цікавими текстами та яскравими ілюстраціями швидко розійшлася серед читачів по Україні.

«Бродить бик біля болота, / Бик гукає бегемота, / Бегемот бурчить з болота: / «Брате бик, найшла дрімота», — ось такі віршики-скоромовки допомагають дітям виправляти мовні дефекти. «Абетка» Тамари Бацмай стала настільною книгою для вихователів та логопедів. Від батьків та фахівців чула, що легкі веселі віршики творять дива, а столичні логопеди стверджують, що ця книжка допомагає навіть дорослим людям, які, приміром, трохи шепелявлять, гаркавлять або «ковтають» деякі звуки.

У книжці «Працьовитий павучок» авторка звернула увагу на певну складність засвоєння звуку «П», тому й текст насичений цим звуком у різних варіаціях, що не тільки сприяє виправленню мовних дефектів, а й свідчить про багатство та різнобарвність рідної мови: «Павутину поміж трав Павучок маленький ткав, / Працював він без упину, / Пружну виткав павутину».

«Моя Україна» — це книжка, де зібрана інформація, яка спонукатиме пишатися своєю землею, своїм родоводом. У вступному слові авторка звертається до читача: «Дорогі мої маленькі друзі! Ви народилися на унікальній землі, багатій надрами, історією, традиціями, працьовитими людьми... Любіть цю землю, шануйте її, пишайтеся нею і вона відплатить вам сторицею. І де б ви не були, які б світи не бачили в майбутньому, завжди у рідній стороні буде смачнішою вода, яснішим небо, зеленішою трава і солодшим повітря... Тому що це ваша земля, ви вперше тут побачили світ, тут — ваша пуповина і коріння вашого роду».

— Усе, що ми творимо для дітей, має торкати їхні душі, бо не можна змусити щось полюбити, бо любити взагалі не можна змусити. Я надаю перевагу маленьким читачам, тому що вони сприймають життя по-іншому: добріше і світліше, а це надихає, — каже Тамара Бацмай.

Підготувала Олександра ЮРКОВА.