Майже півтори тисячі право-охоронців Івано-Франківщини залучено для організації порядку під час виборів Президента України. Їх переведено на особливий режим роботи, вони контролюють дотримання виборчого законодавства й правопорядку. Поліцейські мають підмогу — більш як тисячу працівників управління ДСНС та 210 курсантів Національної академії внутрішніх справ.

До поліції Прикарпаття вже надійшло понад 60 звернень щодо можливих порушень виборчого законодавства. Складено 32 протоколи про вчинення адміністративних правопорушень. Розпочато два кримінальні провадження за ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) та за ч. 2 ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права) КК України.

За дотриманням виборчого законодавства стежитимуть представники громадської організації «Опора» та Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини на Івано-Франківщині Людмила Непийвода. Вони здійснюють також спільний моніторинг стану дотримання законодавства в місцях несвободи, захист прав внутрішньо переміщених осіб та інших категорій виборців, які зазнають прямої або непрямої дискримінації під час виборів.

Івано-Франківська область.