У вівторок районний суд чеського міста Пардубіце розпочав розгляд справи 35-річного чеського військовослужбовця Еріка Ешту, якого звинувачують у «тероризмі у зв’язку з його участю в бойових діях на боці проросійських сепаратистів в Україні».

Обвинувачений провину не визнає. За його словами, навесні 2015 року він приїхав до України як турист, щоб побачити батьківщину своєї дружини та відвідати старого друга Андрія Усова, повідомляє чеське видання Novinky. Мовляв, Ешту цікавиться військовою історією, і тому ще в Празі купив російську форму, а в Донецьку — речі, якими користуються сепаратисти. За його словами, гуляючи разом з Усовим містом, вони зустріли місцевих військових і зробили спільне фото. І нібито винятково для цікавого знімку вони взяли в руки «Калашникова» і РПГ, пояснив підсудний і заявив: «Тепер я розумію, що то була дурна ідея».

Однак обвинувачення наполягає, що три весняні тижні 2015 року підсудний не блукав Донецьком, а перебував в окопах, доглядав за зброєю сепаратистів, а також брав участь в обстрілах позицій противника. «Це могло призвести до травм або смерті громадян України», — сказав прокурор.

Окрім того, свої слова підсудний заперечує сам у власному профілі в Фейсбуку. В минулому Ешту неодноразово вихвалявся тим, що брав участь у боях в Україні, документував це фотографіями та відеоматеріалами, автентичність яких суд не може відкинути.

Ерік Ешту нині є кадровим військовим чеської армії. На службу заступив після повернення з України, працює кухарем. Він розповів суду, що до того хотів вступити до Французького легіону, але не пройшов відбір. Також Ешту визнав, що фотографувався в формі генерала СС і зачитувався книгою Гітлера «Майн кампф».

Останнє у Твіттері прокоментував Надзвичайний і Повноважний Посол України у Чеській Республіці Євген Перебийніс: «Нічого нового — Росія вже давно стала центром паломництва неонацистів».

Фото: ukrinform.ua