Сербські газети повідомили, що Апеляційний суд Белграда повторно розглянув кримінальну справу дружини першого президента країни Слободана Мілошевича Міри Маркович і повністю виправдав її. Нагадаємо, що торік у червні дружина диктатора була заочно засуджена Кримінальним судом до одного року тюремного ув’язнення за гріхи минулих років.

Пані Маркович обвинуватили в тому, що вона в уже далекому 2000-му чинила тиск на урядову комісію й фактично змусила її членів ухвалити «незаконне рішення про надання квартири няньці її онука».

На той час Гаазький Міжнародний трибунал по колишній Югославії уже пред’явив (у травні 1999 року) обвинувачення першому президенту Югославії Слободану Мілошевичу в скоєнні військових злочинів у Косово, але він залишався ще на волі, а його ім’я, яким «розмахувала» Міра в розмовах зі членами комісії, просто магічно діяло на всіх в країні. Та й сама Маркович була впливовою особою в Сербії, бо очолювала політичну партію «Югославська левица» («Югославські ліві»).

У нинішньому рішенні Апеляційного суду зазначається, що торік вирок пані Маркович було винесено з порушенням чинного законодавства. Деякі сербські видання наголошують, що скасування вироку відбулося одразу після того, як у Сербії відзначили 20-ту річницю початку бомбардувань літаками НАТО колишньої Югославії з метою змусити її припинити кровопролиття та етнічні чистки в Косово. І зауважують, що Міра Маркович також несе моральну відповідальність за ці злочини, бо була вірним союзником свого чоловіка під час громадянської війни в 1991—1999 роках у колишній Югославії.

Зрозуміло, що Міра Маркович не була присутня на засіданнях Кримінального суду під час винесення вироку торік і при його скасуванні Апеляційним судом цієї весни. Вона ще в 2005 році отримала політичний притулок у Росії, і її місце проживання дотепер невідомо. Міра Маркович навіть не з’явилася на похороні Слободана Мілошевича в березні 2006 року, що відбувався в сербському місті Пожаревац — його малій батьківщині. На той час вона була оголошена в міжнародний розшук Інтерполом через підозру в причетності до вбивства екс-прем’єра Петара Стамболича, що сталося в 2000 році, і сербського журналіста й правозахисника Славко Чурувія в 1999-му. Саме Слободана Мілошевича й Міру Маркович підозрюють у тому, що вони «замовили» ці вбивства.

Фото: day.kyiv.ua