Німеччина реформує медичну галузь відповідно до недавно ухваленої програми з поліпшення якості охорони здоров’я. Держава щороку спрямовуватиме на її реалізацію 2 млрд євро. Майже 800 мільйонів становитиме оплата збільшення робочого часу лікарів, 600 мільйонів підуть на підвищення зарплатні фізіотерапевтів та інших спеціалістів, котрі надають терапевтичну допомогу. Ще 600 мільйонів поповнять частку лікарняних кас для протезування зубів із 50% до 60%.

У зв’язку з реалізацією програми Бундестаг днями ухвалив ще один закон про поліпшення медичного обслуговування. Він здебільшого спрямований на забезпечення значного скорочення термінів очікування прийомів у лікаря, котрі у фахівців вузького профілю зазвичай становлять від кількох тижнів до кількох місяців. Документ набуде чинності уже в травні.

Положення закону зобов’язують до січня 2020 року розгорнути мережу центрів, доступних онлайн і по телефону, з надання пацієнтам прийому лікарів у стислі терміни. Вони повинні будуть упродовж тижня пропонувати дату прийому, термін очікування котрого не має перевищувати одного місяця. А в разі термінової психологічної допомоги — два тижні.

Лікарі будуть зобов’язані приймати пацієнтів не 20 годин на тиждень, як нині, а щонайменше 25. А, приміром, окулісти, отоларингологи та гінекологи повинні будуть щотижня виділяти не менше п’яти годин на прийом пацієнтів без попереднього запису.

Зміни очікуються і в сфері протезування зубів: його вартість із жовтня 2020 року сплачуватиметься державними лікарняними касами не менш як на 60% проти нинішніх 50%.

Якщо пацієнту, котрий проходить амбулаторне лікування, необхідна допомога, приміром, по господарству, супровід на прогулянках тощо, вона надаватиметься безплатно.

Якість обслуговування громадян, котрі мешкають у віддалених населених пунктах і де бракує медперсоналу, теж має поліпшитися. Для них відкриють нові медичні кабінети або забезпечать доступ до телемедицини, чи надаватимуть допомогу виїзні спеціалісти.

Молодим пацієнтам з онкологічними чи іншими захворюваннями, лікування яких може порушити роботу репродуктивної системи, сплачуватиметься заморожування яйцеклітин чи сперми, щоб вони після одужання мали можливість народити дітей.

Закон не лише очікує від лікарів підвищення ефективності роботи та збільшення робочого часу, а й передбачає різноманітні фінансові заохочення у вигляді підвищених ставок гонорарів, запровадження нових видів виплат. Приміром, за забезпечення прийому у вузького спеціаліста його колега — лікар стаціонару, отримуватиме від страхувальних кас 10 євро, а в разі, якщо «терміновий» пацієнт буде прийнятий упродовж тижня, то лікар може розраховувати на збільшення гонорару наполовину.

Тим часом німецький Інститут забезпечення якості в галузі охорони здоров’я, перевіривши роботу половини з двох тисяч клінік ФРН, визнав рівень послуг у 73 з них незадовільним…

Берлін.

Фото: mind.ua