За інформацією Рівненського обласного центру громадського здоров’я, торік на Рівненщині кількість летальних випадків від інфаркту міокарда порівняно з 2017 роком зменшилася більш як на 25 відсотків. На думку фахівців, значну роль у цьому відіграє те, що в області реалізується спільний проект Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

— Нам вдалося значно знизити рівень летальності пацієнтів від інфаркту міокарда. Адже однією з ключових причин смертності при інфарктах вважається пізня діагностика та допомога. Завдяки закупленому в рамках проекту Світового банку обладнанню ми можемо вчасно та оперативно надавати допомогу тим пацієнтам, які цього потребують, — розповідає завідувач відділення інтервенційної радіології Рівненської обласної клінічної лікарні Лариса Черначук.

Про позитивні результати реалізації проекту Світового банку на Рівненщині говорить і начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Юрій Осіпчук. Зокрема, за його словами, завдяки проекту лікарням області вдалося значно поліпшити матеріально-технічне забезпечення кардіологічних відділень, що сприяло зменшенню кількості смертей від інфарктів:

— Завдяки проекту Світового банку кожне кардіологічне відділення районних лікарень області отримало сучасне діагностичне обладнання: УЗД-сканери, дефібрилятори-монітори та аналізатори кардіомаркерів. А для оперативного доправлення пацієнтів до серцево-судинного центру кожна районна лікарня відтепер має спеціалізований автомобіль екстреної допомоги. Також у рамках проекту на базі обласної клінічної лікарні було відкрито серцево-судинний центр із сучасною ангіографічною операційною, для якої в рамках проекту було закуплено понад 3000 одиниць витратних матеріалів для проведення операцій. За такого забезпечення лікарі мають змогу оперативно діагностувати та лікувати інфаркт міокарда. Позитивно вплинула на показники смертності від інфаркту й серія із 54 дводенних навчальних тренінгів, які проводили в рамках проекту Світового банку для сімейних лікарів, кардіологів та лікарів екстреної медичної допомоги. Завдяки цим навчанням 1220 лікарів області освоїли сучасні методи діагностики та лікування серцево-судинних захворювань, зокрема й інфарктів.

Як розповідає керівник групи впровадження проекту Світового банку на Рівненщині Сергій Рибачок, вже до кінця весни цього року до районних лікарень області має надійти додаткове обладнання: сучасні кардіографи, системи цілодобового Холтерівського моніторування та системи для проведення тредміл-тесту.

— Окремо ми плануємо також закупити кардіологічне обладнання для лікарських амбулаторій нашої області. Адже саме на цьому первинному рівні відбувається перший контакт сімейного лікаря та пацієнта. Тож від якості встановленого діагнозу залежатиме оперативність надання медичної допомоги. А також ми плануємо відкрити аналогічний рівненському серцево-судинний центр у місті Сарни. Цей центр обслуговуватиме мешканців північних районів, що зменшить час доправлення пацієнта з інфарктом до вузькопрофільних фахівців. Також лікарі отримають унікальне для нашої області обладнання для лікування аритмії серця, — каже Сергій Рибачок.