О 6-й ранку 27 березня у Криму почалися масштабні обшуки. Їх проводили одночасно майже в 25 будинках (точна кількість поки що не встановлена) у трьох районах півострова. Заарештовано 20 людей (серед них абсолютна більшість — кримські татари), яким висунуто звинувачення в «тероризмі» — за участь у забороненій в Росії, але не у світі й, зокрема, не в Україні, організації «Хізб ут-Тахрір».

Що це була саме акція залякування, свідчить те, як проводили обшуки: райони навколо будинків були щільно оточені ланцюгом із росгвардійців. За інформацією Крим.Реалії, було затримано також п’ятьох кримських татар, які відважилися прийти до будинків, в яких проводилися обшуки. Згодом «суди» призначили їм великі штрафи.

В абсолютній більшості сімей є неповнолітні діти, зважаючи на місцеві традиції — по троє і більше. Як розповіла на своїй сторінці у Фейсбуці громадська активістка Ліля Буджурова, після тієї «варфоломіївської ночі» без батьків залишилися ще 55 дітей, ще троє мають народитися. Ліля Буджурова очолює фонд «Бизим балалар» («Наші діти»), який опікується долею дітей політв’язнів. Тепер їх понад сто.

Обшуки й арешти на півострові засудили в Україні та світі. Міністерство закордонних справ України активність російських силовиків назвало помстою за резолюцію Генасамблеї ООН про територіальну цілісність України № 68/262, яка була ухвалена 27 березня п’ять років тому. «Нашу особливу стурбованість викликає те, що російська окупаційна влада знову обрала як привід для своїх каральних акцій так звану «справу Хізб-ут-Тахрір», яка вже використовувалася для фабрикування справ проти кримськотатарських активістів та їх подальшого засудження. Саме тому ми не виключаємо, що сьогоднішні події можуть стати початком нової хвилі судових переслідувань кримських татар, і закликаємо міжнародне співтовариство негайно відреагувати на дії російської окупаційної влади», — йдеться в коментарі МЗС.