Фото president.gov.ua

Українці багато разів демонстрували свою відповідальну позицію. Кожен наш крок у напрямку ЄС — це поразка Путіна, наголосив Президент Петро Порошенко під час інтерв’ю українським телеканалам.

До перемог він зарахував надання Томосу про автокефалію та успіхи в реформах — створення української армії, децентралізація, зміни в медичній та освітній галузях тощо. Нині ситуація в нашій країні кардинально відрізняється від тієї, що була в 2014-му, наголосив П. Порошенко. Передусім тому, що тепер у нас є своє військо, яке свого часу «починали будувати не з нуля, а з мінусу». Ми готові дати відсіч, якщо агресор наважиться перейти українсько-російський кордон у будь-якому напрямку, запевнив глава держави. Він припустив, що цією інформацією володіє і В. Путін, а також зауважив: єдиним гарантом суверенітету та територіальної цілісності нашої країни залишаються не підписані меморандуми і «не папірці, а ЗСУ та інші силові підрозділи».

Відповідаючи на запитання, чи братиме участь у парламентських виборах, П. Порошенко відповів: «Так, я братиму участь у парламентській кампанії як кандидат на виборах в Європарламент після вступу України в ЄС. Думаю, це буде найщасливіший момент, коли я буду обраний від України депутатом Європарламенту». Глава держави наголосив, що самотужки фінансує свою цьогорічну виборчу кампанію. «Можу відверто сказати, що виборча президентська кампанія — дуже недешева справа. Хто каже, що це 50, 60, 70 мільйонів гривень — це не правда. Якщо це не масштабна розгорнута кампанія. Це не чесно стосовно виборців».

Коментуючи наміри повернути окуповані території, П. Порошенко зауважив, що діятиме через санкції та рішення судів, через Міжнародний суд ООН та трибунал з морського права, через позицію із захисту інвестицій та сплату Росією багатомільярдних штрафів за захоплення іноземних інвестицій. Але всі питання, які стосуються України, мають обговорюватися тільки за підтримки наших міжнародних партнерів, упевнений він. Адже Росія сприймає лише позицію сили. Саме тому ми йдемо в НАТО, резюмував Президент.

Виборча кампанія в нашій країні проходить в умовах безпрецедентної свободи, доступу до аудиторії та ЗМІ та за наявності більше двох тисяч міжнародних спостерігачів. Водночас, за його словами, присутні в цьому процесі й елементи гібридної війни. На дестабілізацію ситуації в нашій країні працюють російські тролі, які розгорнули свою діяльність у соціальних мережах. Завдяки міжнародній співпраці наших фахівців у сфері кібербезпеки нині масово закриваються групи, які «адмініструються з Російської Федерації і беруть активну участь у виборах», запевнив глава держави. Однак, підкреслив він, у наш виборчий процес втручаються і російські телеканали. «У них немає ніякої іншої теми, ніж Україна», — сказав П. Порошенко. Але їм підігрують і деякі українські телеканали. «Це вже вовк в овечій шкурі, бо не видно, що то позиція гібридної війни, — акцентував очільник країни. — Логіка і тактика брехні, логіка і тактика дискредитації та політичного знищення опонентів, яка нічим не відрізняється від РФ, привели мене до необхідності подати позов. Позов проти каналу». «Я ніколи не судився і не збираюся судитися з журналістами, — підкреслив П. Порошенко, — але мова йде про власників каналів і олігархів».

Вл. інф.