Фото автора.

Одне з перших місць за сумою грошових переказів в Україну з-за кордону уже тривалий час займає Ізраїль. Левова частка цих грошей надходить від наших громадян, які працюють там нелегально. А таких, за різними підрахунками, наразі десятки тисяч. І хоча нелегальна робота в цій країні вважається однією із найприбутковіших, водночас вона і найнебезпечніша, оскільки спричиняє безліч штрафів та незахищеність прав.

Щоб боротися із цією проблемою, Кабінет Міністрів України та Держава Ізраїль уклали угоду про тимчасове працевлаштування українських працівників в окремих галузях. Документ було підписано в 2016-му, але знадобився певний час для його імплементації, тож повноцінно він запрацював лише минулого року. Відповідно до домовленостей визначено чотири сфери для працевлаштування висококваліфікованих українських фахівців в Ізраїлі: опалубник, арматурник, лицювальник та штукатур.

Цього тижня у Києві відбулася прес-конференція, присвячена висвітленню деталей поточних перемовин сторін у рамках угоди. В заході взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Джоел Ліон, заступник голови Державної служби зайнятості Роман Криган і директор з питань двосторонніх відносин Управління з питань населення та міграції Ізраїлю Ширлі Райзін Сассон.

Р. Криган наголосив, що інформація стосовно можливостей офіційного працевлаштування в Ізраїлі розміщена в усіх центрах зайнятості, а також на офіційному сайті Державної служби зайнятості. Охочий має подати заяву про включення його до Реєстру кандидатів на працевлаштування в Ізраїлі до базового центру зайнятості за місцем проживання. Одна з вимог — це мають бути чоловіки до 50 років. Цей перелік ізраїльська сторона перевіряє на предмет можливості в’їзду на територію їхньої держави. Наступний етап — екзамени із будівельних професій, які передбачені угодою. Складають їх в приміщенні Київського регіонального вищого професійного училища будівництва. Далі настає етап медкомісії, отримання трудової візи та бронювання квитків. На цьому роботу української сторони виконано. Вже ізраїльський роботодавець має забезпечити працівника житлом та зарплатою. До речі, всі ці умови прописано в контракті.

Джоел Ліон наголосив, що для Ізраїлю дуже важливо підтримувати легальний спосіб роботи в країні: «Ми зацікавлені у кваліфікованій роботі в Ізраїлі, тому претенденти й мають пройти екзамени, щоб продемонструвати рівень навичок». Журналістам навіть вдалося стати свідками, як посол на собі перевіряв увесь процес проходження іспитів (на знімку). Умовами екзаменування він залишився задоволений.

Стосовно особливостей та переваг легальної трудової міграції в Ізраїль Ширлі Райзін Сассон відзначила, що головна мета укладеної угоди між країнами — захистити права робітників. За її словами, права українських працівників при цьому еквівалентні правам громадян Ізраїлю. Це стосується і зарплатні, і відпустки, і лікарняного.

Підсумовуючи, Д. Ліон повідомив, що в минулому році після усіх перевірок до Ізраїлю з нашої країни в рамках угоди поїхало 129 робітників, які досі працюють там. Для порівняння, з початку 2019-го записалося на найближчий відбір 1047 осіб. «Число значно зросло, й ми очікуємо, щоб воно продовжувало збільшуватися. Ми б хотіли, щоб до кінця року приїхало дві тисячі працівників в Ізраїль», — сказав посол. Він зауважив, що подібні угоди і є одним із інструментів вирішення питання нелегальної міграції, адже пропонують гідні умови праці та захищають права працівників. Хоча він і визнає, що запит значно більший, ніж пропонує документ, але, за його словами, це вже перший крок до розв’язання ситуації.