З наближенням президентських виборів у Республіці Північна Македонія, які призначено на 21 квітня, зростає хвилювання в правлячій партії Соціал-демократичний союз Македонії (СДСМ).

Це пов’язано з тим, що один із трьох кандидатів на найвищу в країні посаду, Стево Пендаровскі, який є висуванцем СДСМ, згідно з останніми соціологічними опитуваннями відстає від Гордони Силяновскі-Давкової. Її кандидатуру висунула опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ. І як свідчить останнє соцопитування, за професора філософського факультету столичного університету Силяновскі-Давкову готові проголосувати 32,3 відсотка опитаних громадян країни. Кандидат від СДСМ Стево Пендаровскі поступається їй на цьому етапі передвиборної боротьби більш як на 6 відсотків — за нього готові віддати свій голос 26,1 відсотка респондентів. Ще один кандидат у президенти, Блерім Река, висунутий албанськими політичними партіями, за соцопитуваннями значно відстає від своїх основних суперників, за нього 21 квітня готові проголосувати 10,9 відсотка.

Соціологічне агентство, яке оголосило ці результати, попередило про те, що в них можлива статистична похибка в 3,1 відсотка. Й додало: в усіх кандидатів у президенти є значний резерв, бо на кінець березня 22,7 відсотка майбутніх виборців ще не вирішили для себе, за кого голосуватимуть.

Македонські політики вже ставлять питання: до яких кроків вдасться керівництво Соціал-демократичного союзу Македонії, якщо його висуванець втратить довіру народу? На нього відповів лідер СДСМ і прем’єр-міністр Зоран Заєв. «Це було б чіткою підставою для опозиції вимагати проведення дострокових парламентських виборів у країні. Кажу ясно й категорично: я готовий до нових виборів, якщо Пендаровскі програє і опозиція вимагатиме їх проведення», — заявив прем’єр. Але зажадав і від лідера опозиційної партії ВМРО-ДПМНЄ Хрістіана Міцковскі заздалегідь чітко заявити, що піде зі своєї партійної посади у відставку, якщо Силяновскі-Давкова не стане президентом. На це лідер ВМРО-ДПМНЄ лише заявив, що його обирали на посаду на з’їзді партії і він повинен відпрацювати весь чотирирічний термін. Але попередив Заєва, що його ВМРО-ДПМНЄ переможе СДСМ на парламентських виборах і знову повернеться у владу ще згуртованішою і рішучішою.

Сміливість Заєва й обережність Міцковскі місцеві політологи пояснюють тим, що, за даними ще одного соціологічного опитування, у другому турі президентських виборів представник СДСМ випередить свого опонента з опозиції на шість, а, можливо, й більше відсотків. Виборці, які в першому турі проголосують за Блеріма Река, в другому — віддадуть свої голоси за представника правлячої коаліції Стево Пендаровскі. Й тоді всі гілки влади в Республіці Північна Македонія зростатимуть від коаліційного дерева, що дозволить країні прискореними темпами наближатися до вступу в НАТО і ЄС.

Фото: ukrinform.ua