Раптове перебазування кількох американських літаків «F-15E Strike Eagle» з підрозділом технічного забезпечення з військової авіаційної бази Королівських військово-повітряних сил Великої Британії Лейкенхіт на базу Польських військово-повітряних сил у населеному пункті Повідз (Великопольське воєводство РП), яке викликало неабиякий переполох у Білокам’яній, виявились тимчасовим явищем. Союзники Варшави продемонстрували полякам свою боєготовність та швидкість прибуття з допомогою в разі виникнення такої потреби.

Відбулося це в рамках військових навчань «Rapid Panther», що проводилися цього тижня. Командування Повітряних сил США в Європі та Повітряних сил Африки опублікувало невеличкий відеосюжет на цю тему, проте тримає в таємниці кількість винищувачів, які прибули в 33-тю Базу транспортної авіації польських ВПС у Повідз. Американське посольство у Варшаві також не уточнює цієї цифри, як і дат прибуття і відбуття бойових машин 48-го винищувального крила «F-15E Strike Eagle». У спеціальному комюніке посольства наголошується, що навчання «Rapid Panther» не мають «жодного стосунку до нинішньої ситуації у світі», а літаки ВПС США «звично переміщаються по Європі з метою проведення навчань та підтримки союзників по НАТО і країн-партнерів».

На підтвердження цієї тези можна навести приклад нещодавнього перебазування з авіабази Барксдейл (штат Луїзіана) шести американських бомбардувальників «B-52H» (здатних нести ядерну зброю) 2-го бомбардувального крила ВПС США на авіабазу Ферфорд у Великій Британії. Звідси «B-52H» провели низку вильотів у рамках широкомасштабних навчань, що відбувалися над Баренцовим та Балтійським морями, над територіями країн-союзниць по НАТО, зокрема, Естонії, Литви, Польщі, Румунії, Греції, над Сувальським коридором (гіпотетичний коридор довжиною 100 км, що міг би з’єднати територію Білорусії з Калінінградською областю РФ) з литовського боку. В рамках проведення навчання в районі Таллінн–Гельсінкі на низьких висотах відпрацьовували, зокрема, встановлення мінно-вибухового загородження.

У контексті «Rapid Panther» американці наголосили, що описуваний «переліт бойових машин довів здатність 48-го винищувального крила до швидкого переміщення у складі кількох літаків та відповідного обслуговуючого персоналу з метою проведення спільних навчань з польськими ВПС». У комюніке також вказується, що такого роду спільні навчання «вдосконалюють колективну готовність, поглиблюють відносини між союзниками по Північноатлантичному альянсу та з партнерськими країнами, а також свідчать про реальну участь США в забезпеченні регіональної безпеки».

Не можна не згадати, що за цими активними діями американців дуже уважно спостерігають росіяни, які до сьогодні отримали дозвіл «патрулювати» польське небо. Йдеться, звичайно ж, про спостережну місію, передбачену положеннями Угоди про відкрите небо (УВН). У її рамках російський АН-30Б, оснащений спеціальною апаратурою, в тому числі для виконання аерофотозйомки, здійснює обльоти над територією Польщі згідно з узгодженими повітряними коридорами. На його борту – російські та білоруські спеціалісти, а також представники Польщі, котрі стежать за тим, щоб використання обладнання у рамках спостережної місії відповідало вимогам УВН.

Довідково

«F-15E Strike Eagle» – американський багатоцільовий винищувач 4,5 генерації (довжина – 20 м, висота – 6 м, вага понад 17 тонн; розвиває швидкість 3 тис. км/год, літає на висоті до 20 км), призначений не лише до забезпечення переваги у повітрі, а й для знищення наземних цілей. На відміну від інших типів F-15, головним завданням яких є забезпечення переваги у повітрі, Strike Eagle має екіпаж у складі льотчика та оператора озброєння, який відповідає за здійснення атак з використанням зброї типу «повітря–земля». Атаки по наземних цілях Strike Eagle може виконувати і вдень, і вночі, в тому числі на малій висоті, за будь-яких погодних умов, при одночасному веденні повітряного бою. Постійне озброєння: 20-мм скорострільна шестиствольна авіаційна гармата з обертовим блоком стволiв M61 Vulcan. Водночас Strike Eagle здатний нести ракети типу «повітря-повітря» і «повітря-земля» (ракетні боєголовки, звичайні та керовані бомби, в тому числі JDAM, Small Diameter Bomb i SLAM-ER, a також ядерні бомби В61). Цей винищувач може, подолавши ППО противника (важко вловимий для радарів), здійснювати атаки на цілі в глибині його території, адже дальність польоту винищувача 3,84 тис. км.

Фото: ipress.ua