У четвер колишнього керівника румунського Національного управління по боротьбі з корупцією Лауру Ковеші (на знімку), яка була звільнена з цієї посади влітку 2018 року, а наприкінці року стала кандидатом на посаду керівника Європейської прокуратури, викликали до кримінального суду Румунії. У ході шестигодинного засідання їй було висунуто обвинувачення... у корупції та організації злочинної групи в Національному управлінні по боротьбі з корупцією.

Надуманість і натягнутість обвинувачень, метою яких є не допустити Ковеші до керівництва Європейською прокуратурою, були настільки очевидними, що журналісти кинулися до неї по пояснення. Але вона заявила, що прокуратура взяла в неї підписку про нерозголошення ходу слідства й вона як законослухняний громадянин повинна виконувати цю умову. «Цього заходу вжито для того, аби я мовчала, щоб у такій тиші можна було продовжувати несумісні з європейським законодавством реформи в судовій системі. Ймовірно, деякі люди дуже перелякалися через те, що я можу отримати нову посаду, й заборонили мені спілкуватися зі ЗМІ», – заявила Ковеші.

Цього самого дня президент Румунії Клаус Йоханніс (на знімку) виступив в ефірі одного з популярних румунських телеканалів і заявив, що правляча Соціалістична партія «продовжує атаки проти судової системи країни, які розпочала від перших днів приходу до влади». Раніше він не раз заявляв, що головною метою реформ є спроба виправдати лідера соціалістів Ливіу Драгня, який не зміг стати главою уряду через умовну судимість і декілька «висячих» кримінальних справ, відкритих проти нього за підозрою в корупції і зловживанні службовим становищем. Засудив він і рішення уряду, ухвалене в січні цього року, яке дозволяє особам, обвинуваченим у корупції, оскаржити в суді вироки. Президент Румунії запропонував провести в країні референдум про доцільність проведення реформ у судовій реформі, які виправдовують корупцію. І об’єднати його з виборами до Європарламенту, котрі в Румунії відбудуться 26 травня.

Лівіу Драгня, який також займає посаду голови Палати депутатів румунського парламенту, одразу відреагував на пропозицію глави держави. Він заявив, що президент «робить одну безглуздість за іншою, бо перебуває в розпачі», й додав, що «в нього немає причин, аби лякатися такого референдуму».

Але правляча Соціалістична партія Ливіу Драгня перед цим все-таки з ходу відкинула пропозицію президента про проведення референдуму. Соціалісти добре знають, що більшість громадян країни не підтримують їхні реформи судової системи й не раз протестували проти їх проведення та виправдання корупціонерів.