Член ДВК Олександр Соломанюк звіряє списки виборців.

У «Слов’янській гімназії» столиці готуються до виборів.

На знімках: виборча дільниця № 800129, територіальний виборчий округ № 212, Дарницький район м. Києва.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Завтра, 31 березня, день волевиявлення. Українці обиратимуть Президента та курс держави на найближчі п’ять років, який, безумовно, вплине на життя кожного з нас. Виборча кампанія, попри деякий негатив, загалом засвідчила головний позитивний момент — непередбачуваність результатів голосування. Це основна відмінність, яка відрізняє нас від Росії. І дуже важливо, щоб вона залишилася нам притаманною і після виборів. Тож сьогодні, у день тиші, коли заборонена будь-яка агітація, в українців, які ще не визначилися, є шанс спокійно поміркувати, ще раз переглянути програми кандидатів і зробити вибір. Вибір, який не дозволить перекреслити усі розпочаті реформи і не поставить під загрозу міжнародні програми фінансування і зв’язки з Євросоюзом, який погодився на безвіз для українців.

Щоправда, виборцям варто бути готовими до черг на дільницях, адже експерти прогнозують явку на рівні не менше 84%. Сприятиме цьому і тепла сонячна погода, яка пануватиме в Україні 31 березня.

До слова, з початку виборчого процесу і станом на 26 березня 2019 року правом тимчасово змінити місце голосування без зміни виборчої адреси скористалися 315 725 осіб. Найбільша кількість таких виборців припадає на Донецьку — 63 869 осіб та Луганську області — 28 834 особи.

Нагадаємо, дільниці будуть відкриті з 8-ї ранку до 20-ї години вечора. Проте виборцям варто врахувати, що в ніч на 31 березня Україна переходить на літній час — стрілки годинника будуть переведені на годину вперед.

До речі, у разі виникнення судових спорів, українці зможуть вирішити їх оперативно. Адже у день виборів суди працюватимуть у цілодобовому режимі. «У день виборів, звичайно, вони працюватимуть цілодобово, тому що наш закон передбачає низку категорій скарг, які подаються учасниками виборчого процесу, які повинні бути розглянуті невідкладно, як це було і на минулих виборах. І цього разу ми, як держава, забезпечимо захист і можливість скористатися правом на судовий захист кожному громадянину — чи то виборець, чи то учасник виборчого процесу, представник того чи іншого кандидата», — наголосив міністр юстиції Павло Петренко.

Не секрет, що до наших виборів прикута дуже велика увага, насамперед міжнародної спільноти. Тож маємо не зганьбитися перед світом. Утім, правоохоронців більше непокоїть навіть не обіцянка деяких громадських спостерігачів застосувати силу у разі виявлення порушень, як спроби дестабілізації ситуації в країні після оголошення результатів голосування.

Що ж, українці — гідна нація, спроможна на великі звершення, яка ніколи не стане на коліна. Тож, переконана, і вибір робитиме усвідомлено і відповідально.