У «Голосі України» за 28 березня цього року у публікації «Чи гідно земляки відзначать 500-річчя Нобельського Євангелія» йшлося про цю найдавнішу писемну пам’ятку українського Полісся, яка, за твердженням дослідників, на 41 рік старша за відоме

Пересопницьке Євангеліє. Створена ж книга у селі Нобель (нині Зарічненського району Рівненщини) у 1520-му. Тож наступного 2020 року їй виповниться півтисячі років. Єдиний відреставрований екземпляр Нобельського Євангелія сьогодні перебуває у бібліотеці Академії наук Литви у Вільнюсі.

На публікацію першим відгукнувся голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук (на знімку). Він звернувся з листом до міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з проханням клопотати перед керівництвом Республіки Литва щодо можливості повернення на Рівненщину стародавньої пам’ятки книжного мистецтва — Нобельського Євангелія, якій 14 червня 2020-го виповнюється 500 років, або дати змогу виготовити її копію.

«Увага до збереження пам’яток національної культури, зокрема книжної, повинна бути пріоритетом політики держави. Тисячолітня історія Української держави має чимало славних віх, а українська духовна культура — знакових артефактів (...), — йдеться у листі. — З метою гідного пошанування ювілею Нобельського Євангелія, прошу Вас, шановний Павле Анатолійовичу, клопотати перед компетентними органами Литовської Республіки розглянути можливість повернення вказаної пам’ятки на Батьківщину або ж надати дозвіл на створення її факсимільної копії».

Олександр Данильчук переконаний, що повернення до України Нобельського Євангелія або ж його копії стане знаковою подією українського національно-культурного відродження.

Фото Юлії ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК.