Виборча дільниця № 800133, територіальний виборчий округ № 212, Дарницький район Києва. Підрахунок голосів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут 

Кандидат у Президенти Юлія Тимошенко закликала не вірити результатам екзит-полів та дочекатися підрахунку голосів за протоколами з мокрими печатками. «Це абсолютно замовні та маніпулятивні екзит-поли, так само, як останнім часом була маніпулятивна і замовна соціологія в Україні», — сказала кандидат у Президенти під час брифінгу після оголошення результатів кількох опитувань на виході із виборчих дільниць, які засвідчили, що до другого туру виходять Володимир Зеленський та Петро Порошенко. Водночас вона зіслалася на внутрішній екзит-пол партії «Батьківщина», за яким Володимир Зеленський зберігає перше місце (27%), а от на другому начебто має бути Юлія Тимошенко із 20,9% і тільки третє місце посідає Петро Порошенко (17,5%).

У зв’язку з цим вона висловила переконання, що в нинішніх українських реаліях можна покладатися тільки на протоколи дільничних та окружних виборчих комісій з мокрими печатками та оригінальними підписами. «Наша команда проводить паралельний підрахунок голосів, які ми розпочнемо оголошувати з 24-ї години. Це означає, що ми отримуватимемо копії протоколів в електронній формі з кожної дільниці. Ми розраховуємо до кінця завтрашнього дня (понеділка. — Авт.) зібрати оригінальні протоколи з мокрими печатками та оригінальними підписами і пред’явити суспільству», — зазначила Ю. Тимошенко та наголосила, що в її команді достатньо спостерігачів на дільницях, щоб захистити результати виборів.

«Усі ці продажні екзит-поли були розраховані на те, щоб дезорганізувати нашу команду», — сказала вона та закликала спостерігачів і членів виборчих комісій пильнувати правильність підрахунку голосів та підписанням протоколів. «Наше завдання — захистити результати виборів і до 24-ї відправити в електронній формі копії підсумкових протоколів виборчих дільниць, щоб ми після опівночі могли оголошувати результати паралельного підрахунку голосів», — звернулася до членів своєї команди Ю. Тимошенко і після брифінгу досить швидко залишила прес-центр.

Після опівночі заступник голови партії «Батьківщина», народний депутат Сергій Соболєв повідомив, що станом на 24-ту годину за результатами паралельного підрахунку голосів до другого туру виходять Володимир Зеленський та Юлія Тимошенко. За його словами, після обробки 67% протоколів з мокрими печатками та підписами всіх членів комісій Зеленський має 28,1%, Тимошенко — 16,1%, а Порошенко — 15,2%. Однак на час здачі номера в друк нових даних про паралельний підрахунок голосів, який би підтверджував ці цифри, штаб Тимошенко не оприлюднював.

Голосувала Юлія Тимошенко разом із чоловіком Олександром на виборчій дільниці у київському ліцеї «Поділ» № 100. «Сьогодні Україна перевела годинники вперед, на весняний час. І я вірю, що так само ми робимо крок вперед до успішної, квітучої, європейської України», — сказала вона після волевиявлення.

Під час брифінгів, які упродовж дня проводилися у прес-центрі Ю. Тимошенко, здебільшого повідомлялося про виявлені порушення та підкуп виборців. Зокрема, С. Соболєв, повідомивши, що партія «Батьківщина» має на кожній із 29,5 тисячі виборчих дільниць свого представника та достатню кількість спостерігачів, уже зранку поінформував, що технології підкупу пішли далеко вперед, адже виявлено факти, коли виборці приходять на дільниці зі спеціальними картками, на яких є штрих-коди, що дає можливість ідентифікувати особу та переказувати цим людям гроші на банківські картки. Ще один наведений С. Соболєвим приклад — це облаштування, особливо в гуртожитках, окремих кімнат, біля яких вишиковуються черги з людей, які або приходять на виборчу дільницю, або виходять з неї.

Згодом народні депутати Сергій Власенко та Григорій Немиря повідомили про виявлені спостерігачами «Батьківщини» факти підписання членами комісій незаповнених протоколів підрахунку голосів. Зокрема, це мало місце на окрузі 
№ 70 на Закарпатті, окрузі № 50 Донецької області, окрузі № 97 на Київщині та на восьми ДВК Львівської області.

Голосування на виборчій дільниці № 071072, територіальний виборчий округ № 22, Луцьк.

Фото Максима СОЛОНЕНКА.

Луцьк.
У виборах взяло участь майже 69% занесених у списки осіб. Стали відомі і попередні результати. Так, на територіальному виборчому окрузі № 22 (місто Луцьк) найбільше голосів — 22,63% — набрав Володимир Зеленський, на другому місці — Петро Порошенко (21,25%), на третьому — Юлія Тимошенко (14,9%). Серйозних порушень виборчого законодавства, які могли б вплинути на волевиявлення громадян, в області не зафіксовано. Тим часом спостерігачі Громадянської мережі «ОПОРА» виявили низку порушень на ДВК у різних округах. Зокрема, нестачу виборчих скриньок на кількох дільницях.

У Луцьку було зафіксовано поодинокі спроби громадян сфотографувати бюлетені з результатами свого голосування, що заборонено законом.

Ужгород.
Явка закарпатців на президентських виборах найнижча в Україні — 46,99%. У деяких гірських селах явка стала чи найнижчою за всі роки незалежності. Це пряма й опосередкована оцінка краянами влади. Адже вдома як не було, так і немає роботи. Тож абсолютна більшість працездатного населення цілими сім’ями виїжджає заробляти за кордон.

Були у день виборів і досить цікаві моменти. На дільниці № 210731, в Ужгородській лінгвістичній гімназії імені Т. Шевченка в середмісті обласного центру, прийшли голосувати два старожили: Микола Деревляник, 1917 року народження, разом із донькою.

А ще — на десять років молодший, 92-річний відомий лікар-хірург Дезидерій Петнегазі. Із 1157 виборців тут проголосувало 712 осіб, або 61,53%. За словами голови дільничної комісії Марії Купець, наглядати за процесом прийшло 36 вітчизняних і закордонних спостерігачів, а також шість представників преси. Загалом вибори в області відбулися спокійно.

Львів.
Загальна явка виборців у Львові становила 70,3%, а в районах області — 68,8%.

Найбільше голосів набрав Петро Порошенко, другу і третю позиції на різних дільницях посіли поперемінно Анатолій Гриценко і Юлія Тимошенко.

Вибори, згідно з повідомленням Національної поліції та громадських організацій, відбулися без грубих порушень. Двох членів дільничних виборчих комісій позбавили повноважень, бо вони перебували у нетверезому стані.

Як повідомив начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області Валерій Середа, з 37 повідомлень про порушення виборчого законодавства підтвердилися лише 7.

У Сокальському районі зіпсували п’ять бюлетенів, поставивши напроти одного з кандидатів штамп «вибув». У Львові жінка виявила напроти свого прізвища чужий підпис — хтось помилково розписався не у своєму рядку. Серед інших порушень — розповсюдження негативних матеріалів, фотографування в кабінці.

У Львові після голосування, вийшовши з дільниці, помер 88-річний чоловік.

Нині поліція перевіряє інформацію, що офіцер поліції фотографував на дільниці посвідчення спостерігачів. Це була місцева самодіяльність — жодної вказівки це робити ні з Києва, ні з Львова не надходило. За цим фактом триває службове розслідування.

Одеса.
Відмінна риса нинішніх виборів — висока активність виборців. Так, мешканці Одеської області показали явку в 58,44% — це майже удвічі більше, ніж на виборах президента 2014 року. Всі виборчі дільниці в Одеській області відкрилися вчасно, за винятком однієї в Ізмаїлі. Обурлива ситуація мала місце в Київському районі Одеси, де спробувала віддати свій голос за кандидата громадянка Росії. Зазначається, що вона має право проживання в Україні й була у списках виборців. Вибори Президента України в Одеській області відбулися спокійно, і жодних підстав для зриву виборів немає. Про це «Голосу Україну» повідомив представник Громадської мережі «ОПОРА» Анатолій Бойко.

Найпоширенішими порушеннями стали спроби сфотографувати бюлетень, а також неправомірні вимоги членів комісій до виборців. Анатолій Бойко зазначив, що дуже багато скарг надходило від людей, які не знайшли себе в списках. Також у них досі записані «мертві душі».

Херсон.
Нову технологію електоральних маніпуляцій виявили спостерігачі обласної організації Комітету виборців України одразу на трьох виборчих дільницях у Херсоні. Безпосередньо під час голосування спостерігачі від двох різних кандидатів у Президенти України пересувалися дільницями із анкетами та бейджами, оформленими у кольорах агіткампаній кандидатів. Після того як про це повідомили головам дільничних виборчкомів, сумнівні анкети та беджі їхні власники погодилися прибрати без зайвих витрат часу на дискусії. Своєю чергою, поліція повідомила про початок кримінального провадження у зв’язку з інцидентом на іншій дільниці у райцентрі Нижні Сірогози, де члени виборчкому зіпсували понад тисячу бюлетенів, безпідставно поставивши штамп «вибув» навпроти прізвища одного з кандидатів. Керувалися вони інформацією, яку хтось «почув у телевізорі». До дільниці довелося завозити нові бланки бюлетенів, а це потребувало часу. До поліції також надходять заяви про десятки вуличних бігбордів із агітацією кандидатів у Президенти України, які вчасно не зняли. А голова селища Антонівка під Херсоном Ігор Семенчев повідомив, що тут якась жінка просто в кафе виплачує по тисячі гривень за зобов’язання місцевих жителів віддати голоси на користь певного кандидата. Цей сигнал також перевіряють.

Луганщина.
За даними Центральної виборчої комісії, явка на Луганщині становить 56,77%. Найбільшою вона була на територіальному виборчому окрузі № 113, який охоплює кілька районів — Білокуракинський, Кремінський, Новоайдарський, Сватівський, Старобільський та Троїцький. На виборчі дільниці тут прийшли і проголосували 60,93% мешканців територій.

Найімовірніше, результат волевиявлення буде прогнозованим: найбільшу кількість голосів може набрати кандидат у Президенти, народний депутат Юрій Бойко. Особливо багато його симпатиків може виявитися у Сєверодонецьку та Лисичанську.

Луганське обласне відділення ВГО КВУ провело опитування на виході 1886 виборців на восьми виборчих дільницях у Сєверодонецьку. З тих, хто погодився відповісти, 42,3% підтримали Юрія Бойка, 24,7% — Володимира Зеленського, 13,2% — Олександра Вілкула, 5,8% — Петра Порошенка, 5,7% — Юлію Тимошенко. Це опитування проводилося як технічне, для визначення статистично недостовірних відхилень результатів голосування по місту. За результатами екзит-полу, проведеного в Лисичанську, Юрій Бойка також лідирує. На такий вибір луганчан певним чином вплинула обіцянка Юрія Бойко «принести на Донбас мир».

Кропивницький.
Явка виборців на дільниці Кіровоградщини була досить високою і становила майже 62%. Істотних порушень, які могли б вплинути на загальне волевиявлення громадян, ні спостерігачі, ні представники штабів, ні правоохоронці не виявили. Мали місце традиційні (спроба проголосувати без паспорта) та новітні (спроба фотографувати бюлетень) порушення.

За повідомленням ситуаційного центру поліції Кіровоградської області, з кількох десятків звернень найбільше повідомлень правоохоронці отримали про фотографування бюлетенів та про неточності в списках виборців — майже по два десятки. Крім того, до органів поліції області надійшло сім повідомлень про підкуп виборців, кілька — про незаконну агітацію, підвезення виборців, винесення бюлетеня за межі виборчої дільниці, неопломбовану скриньку, надання виборцю бюлетеня без пред’явлення документа, що посвідчує особу.

Серед курйозних порушень представники Громадянської мережі «ОПОРА» називають розташування відеокамери над кабінкою для голосування на одній із виборчих дільниць 103-го виборчого округу. Зареєстрували на виборах і найстаршого виборця, який самостійно прийшов на виборчу дільницю, — це 95-річна жителька Кропивницького Ганна Медведєва.