Підрахунок та підсумки голосування в цілому по Україні (станом на 16.00 1.04).

У другому турі президентських виборів — 21 квітня — ми не тільки обираємо Президента. «21 квітня ми обираємо Верховного Головнокомандувача. 21 квітня ми обираємо майбутнє. Ми обираємо, якою бути Україні», — про це заявив Президент України Петро Порошенко у своєму виборчому штабі після завершення голосування.

Протягом найближчих п’яти років, у разі його перемоги у другому турі, пообіцяв він, будуть завершені всі фундаментальні зміни, започатковані в попередні роки. «21 квітня або підтвердимо наш рух до ЄС і НАТО, або ми повернемося назад. Ворог у нас один, хоча обличчя у нього різні: популісти, політикани, псевдопатріоти, віртуальні картинки і відкрита агентура Кремля. А за лаштунками ті, хто вже домовляється про капітуляцію», — також зазначив глава держави. За його словами, ми різні, але всі ми хочемо кращого майбутнього для нашої держави. «І якою бути Україні — залежить від кожного», — наголосив Президент.

Крім того, глава держави зауважив, що вільні й демократичні вибори є ключовою передумовою продовження нашого курсу, нашого шляху до Європейського Союзу та НАТО.

П. Порошенко ще раз нагадав, що головним завданням для себе ставить подальшу реалізацію програми з подолання бідності та розвитку економіки країни. «Моя програма насправді дуже коротка. Головний пріоритет — це реалізація програми від подолання бідності до економіки майбутнього. Пріоритет: економіка, економіка і ще раз економіка. А ви всі знаєте: якщо я за щось берусь, незалежно чи це ратифікація Угоди про асоціацію, чи Томос, безвіз чи децентралізація — все в нас буде добре. Ми точно досягнемо і точно переможемо», — сказав Петро Порошенко.

Президент наголосив, що попри те, що «хтось збирається повзти до російського агресора чи щось інше робити», українці та влада мають робити ставку на подальше зміцнення своєї держави і війська.

На переконання Петра Порошенка, українцям вдалося зламати кремлівські плани. «Українці зламали російський сценарій першого туру. Бо точно не Порошенка хотіли бачити у другому турі. Нічого у вас не вийшло. А тепер дозвольте мені висловити припущення. Друзі і недруги з Росії, українці так само зламають сценарій і другого туру. Побачите», — сказав Петро Порошенко.

Він поділився, що до кінця другого президентського терміну планує підготувати Україну до вступу в НАТО. За його словами, в 2023 році має бути підписаний План дій щодо членства в НАТО. «А підніму я це питання в грудні 2019 року на Лондонському саміті НАТО», — зауважив він. «У 2023 році цілком реально після досягнення Україною критеріїв щодо членства в Європейському Союзі розпочати переговори про вступ до ЄС», — також додав Петро Порошенко.

А ось головним елементом другого туру, на його переконання, мають бути передвиборні дебати. Він окремо звернувся до молодого покоління і попросив відповідальніше ставитися до вибору лідера нації: «Вам вирішувати, куди Україна піде, хто представлятиме Україну на міжнародній арені. Є завдання завоювати вашу довіру, забезпечити вільне волевиявлення громадян і захистити результати голосування».

Президент України Петро Порошенко поділився, що одразу після виборів продовжить політико-дипломатичний шлях повернення окупованих українських територій — через програму відновлення суверенітету на Донбасі і через міжнародну платформу забезпечення повернення Криму: «Ми повернемо наших хлопців і дівчат, які абсолютно беззаконно перебувають у російських в’язницях. Ми повернемо українських військових моряків. Ми з вами. І жодної секунди ми не забуваємо про вас. Ми повернемо наших бійців, які перебувають «на підвалах» в окупованому Донбасі. Ви сильні. І все в нас вийде».

З початку відкриття дільниць великих порушень у штабі Порошенка не зафіксували. За словами керівника юридичної служби штабу Петра Порошенка народного депутата Сергія Алєксєєва, це, зокрема, недопуск спостерігачів до дільниць, прихована агітація, фотографування бюлетенів та заповнення бюлетеня за межами кабінки для голосування тощо.

Вл. інф.