На знімку: варшавські студентки Юлія Волкова, Катерина Гончар, Христина Кара, Ольга Бліщ також прийшли голосувати.

Фото надане Христиною Карою.

Громадяни нашої країни, які з різних причин перебувають за кордоном, активно включилися у вибори Президента України. Багато наших співвітчизників напередодні виборів стали на консульський облік. У день виборів люди приходили заздалегідь, до відкриття виборчих дільниць, простоювали довгі черги, щоб проголосувати.

Мабуть, найбільше наших співвітчизників перебуває нині в Польщі – на роботі чи навчанні. Христина Кара прописана в Снятині, тому її виборча дільниця, за всіма правилами, має бути там. Дівчина вивчає туристичний менеджмент у Варшавській академії фінансів та бізнесу Вістула. Заздалегідь знайшла інформацію про зміну тимчасового місця перебування для того, щоб проголосувати. Потрібно було до 25 березня прийти до Посольства України у Варшаві з паспортом, документом про місце проживання в Польщі. Там заповнила заяву, подала копії документів та отримала право голосувати 31 березня. Дільниці є у Варшаві, Ґданську, Кракові, Любліні.

«На жаль, не знаю точної кількості виборців. Тутешні ЗМІ повідомляли, що цьогоріч – максимальна явка. У Варшаві до Посольства України від самого ранку була дуже велика черга. Я прийшла десь о 17.00 і до дільниці зайшла приблизно о 19.00. Черга просувалась доволі швидко, але була дуже довгою. Я спочатку була надзвичайно вражена й навіть невпевнена, чи варто стільки часу чекати, бо будо холодно. Але громадянський обов’язок не дозволив піти додому, та й інших черга не зупиняла. Багато україномовних і російськомовних. Різного віку, але переважали молоді люди. Всі зацікавлено очікували своєї черги, обговорювали вибори і ситуацію на Батьківщині. На самій дільниці все будо за правилами, без порушень, організовано. Була приємно вражена та пишаюся своїми співвітчизниками», – розповіла Христина.

У Берліні – довжелезна черга наших співвітчизників до консульства, але їх це не бентежило. «Хоч ми й потрапили в час пік, чемно вистояли чергу і проголосували. Людей на вигляд було багацько, особливо старшого покоління, були й наші українські студенти. Процес голосування відбувався злагоджено. Німецькі поліцейські спочатку спостерігали мовчки, а потім поїхали, надто мирно все виглядало. Не обійшлося, щоправда, й без російськомовних прихильників одного з одіозних кандидатів, які чомусь не могли стриматись від коментувань одне одному про свій вибір, гигикаючи після виходу з кабінок. Я щиро хочу, щоб ці вибори відбулись чесно, а після результатів був сенс ще йти на 2-й тур», – розповів уродженець Прикарпаття, а нині працівник ІТ-сфери однієї з берлінських компаній Руслан Стражник, який прийшов на дільницю із дружиною Анастасією Судковською.

На знімку: голосує Анастасія Судковська.

Фото Руслана Стражника.

В італійському місті Мілані перед українським консульством наші співвітчизники розклали величезний плакат із написом «Україна – понад усе!». Італійці підходили, запитували: чому таке велике скупчення людей у вишиванках?

Голосували в Еміратах, Бельгії та ще десятках країн світу. А також у Малайзії, на закордонній виборчій дільниці №900052, у приміщенні Посольства України в місті Куала-Лумпур.

На знімку: перші виборці в Малайзії.

Фото з офіційної сторінки Посольства України в Малайзії.

Нехай далеко від Батьківщини, але ж хочеться підтримати своє, рідне. Докласти свій голос для достойного вибору.

Івано-Франківська область.