(Скрін із ІАС «Вибори Президента України»).

Центральній виборчій комісії України станом на 16-ту годину залишилося опрацювати менш як один відсоток електронних протоколів на чергових виборах Президента України, вже оброблено 99,44 відсотка. За даними офіційного сайту ЦВК, лідерство зберігає кандидат у Президенти Володимир Зеленський, за котрого в першому турі віддали голоси 30,22 відсотка виборців. За чинного Президента України Петра Порошенка проголосували 15,93 відсотка виборців. Юлія Тимошенко набирає 13,39, Юрій Бойко — 11,68, Анатолій Гриценко — 6,92, Ігор Смешко — 6,03, Олег Ляшко — 5,48, Олександр Вілкул — 4,15, Руслан Кошулинський — 1,62 відсотка. Решта кандидатів набирають менш як один відсоток. Загалом в Україні взяли участь у голосуванні 18773564 виборці, недійсними визнано 1,18 відсотка бюлетенів. У Центрвиборчкомі наразі триває безперервне засідання, під час якого приймають протоколи окружних виборчих комісій із «мокрими» печатками. Остаточні результати виборів ЦВК має встановити до 10 квітня. Повторне голосування на виборах Президента, другий тур, має відбутися 21 квітня.

У розрізі регіонів Петро Порошенко лідирує у двох західних областях — Львівській та Тернопільській, в Івано-Франківській найбільше голосів віддали за Юлію Тимошенко, в Донецькій та Луганській областях – за Юрія Бойка, в решті областей України та в місті Києві першість у Володимира Зеленського.

ЦВК уже підбила остаточні підсумки першого туру виборів у закордонному виборчому окрузі на всіх дільницях (а їх101), які було створено при посольствах та консульствах України у 72 країнах. Там оброблено 100 відсотків протоколів, і лідирує Петро Порошенко, а у Володимира Зеленського — друге місце. У голосуванні за кордоном узяли участь понад 55 тисяч українців.

«Системних порушень, які могли б вплинути на результати голосування, під час виборів не зафіксовано», — заявила Голова ЦВК Тетяна Сліпачук на спільному з керівниками правоохоронних структур брифінгу. За її словами, цьогоріч було створено спеціальну робочу групу за участю представників ЦВК, кіберполіції, СБУ і Держспецзв’язку. «Вони стоять на сторожі наших інформаційних ресурсів», — запевнила глава ЦВК. Водночас загрози системі кібербезпеки ЦВК таки були. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розповів, що з деяких IP-адрес (із Києва та з Росії) були спроби кібервтручання в роботу виборчої системи України, проте спеціалісти їх відстежили і блокували. «Ми моніторимо цю ситуацію останні дві доби дуже активно, бачимо спроби з деяких IP-адрес доступитися до нашої центральної виборчої системи — з IP-адрес із Російської Федерації, з IP-адрес, які знаходяться в Києві, — сказав А. Аваков. — Спеціалісти ЦВК і наші спеціалісти дуже добре відпрацьовують захист, блокують ці адреси». Міністр запевнив, що інформаційно-аналітична система «Вибори» демонструє «адекватну» роботу. За його словами, рівень забезпечення безпеки з боку правоохоронних органів на нинішніх виборах був безпрецедентний, було залучено 135 тисяч співробітників МВС. «Системних порушень на виборах ми не побачили», — запевнив А. Аваков. Цьогоріч не виявлено таких популярних під час минулих виборчих кампаній сумнозвісних «технологій», як «каруселі», «сітки» тощо.

Глава Національної поліції Сергій Князєв на брифінгу в ЦВК повідомив, що з 31 березня до Національної поліції надійшло 2,6 тисячі повідомлень про порушення під час президентських виборів, за якими було відкрито 61 кримінальну справу і внесено до ЄРДР. Найбільше зафіксовано повідомлень щодо незаконної агітації (140 повідомлень), фотографування бюлетеня — 149, підкупу виборців — 54, пошкодження бюлетеня — 38, винесення бюлетенів із дільниць — 13. Водночас, за його словами, в день виборів і ніч на 1 квітня до поліції надходило багато повідомлень про начебто порушення, однак їх не було підтверджено правоохоронцями. Зокрема, надійшло 18 повідомлень про замінування, які також, на щастя, виявилися фейковими. Лідером щодо зареєстрованих правопорушень стала Дніпропетровська область — там відкрили 16 проваджень.

По обіді 1 квітня ЦВК в режимі безперервного засідання (це передбачено законом) розпочала приймати оригінали протоколів окружних виборчих комісій про підсумки голосування в межах територіальних виборчих округів з «мокрими» печатками. Адже на електронному табло, за яким мають змогу спостерігати журналісти та всі громадяни завдяки телебаченню чи Інтернету, розміщується інформація про підсумки виборів згідно з електронними протоколами. Перші прозвітували про свою роботу окружні виборчі комісії територіальних виборчих округів № 51 (Донецька область), № 146 (Полтавська область) та № 213 (місто Київ). Учора, 2 квітня, зранку привезли до ЦВК протоколи про підсумки голосування окружні виборчі комісії ще п’яти територіальних виборчих округів: № 105 (Луганська область), № 45 (Донецька область), № 180 (Харківська область), № 149 (Полтавська область) та № 134 (Одеська область). В окружкомів є п’ять днів на доставку протоколів про підсумки голосування.