Фото rada.gov.ua

Працівники секретаріатів комітетів та апарату Верховної Ради взяли участь у семінарі з розвитку компетенцій стосовно реалізації Європейської конвенції з прав людини.

У заході, організованому Парламентською асамблеєю Ради Європи, який відбувся у Страсбурзі, також взяли участь співробітники секретаріатів комітетів з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, з питань правової політики та правосуддя, з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, головного науково-експертного управління та головного юридичного управління апарату Верховної Ради.

У ході дводенного семінару учасники знайомилися з роботою Парламентської асамблеї в сфері прав людини та дізнавалися про роль національних парламентів у виконанні рішень Європейського суду з прав людини. Разом із українцями в ньому взяли участь представники апаратів законодавчих органів влади Великої Британії, Нідерландів, Греції, фахівці апарату Європейського суду з прав людини. Вони розглядали структури, механізми та практику, які дозволяють законодавцям систематично вивчати нові закони та сприяти швидкому і повному виконанню рішень Європейського суду.

Учасники обговорили напрями приведення законодавства у відповідність до норм Європейської конвенції з прав людини та говорили про те, яким має бути контроль виконання рішень суду та як втілювати їх в національну законотворчу діяльність. Вони побували на екскурсії у Раді Європи та Європейському суді з прав людини у Страсбурзі, ознайомилися зі структурою, функціями та повноваженнями цих європейських інституцій. Під час семінару більше дізналися про Європейську конвенцію з прав людини і прецедентне право Європейського суду з прав людини, в тому числі про проблемні питання виконання рішень Європейського суду у справах проти України.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.