Гості з Італії Тамара Познякова й Андреа Черезар у родовому гнізді класика зустріли самого... Миколу Гоголя.

Фото автора.

У регіоні масштабно відзначають 210-ту річницю від дня народження видатного земляка — генія світової літератури Миколи Гоголя. Першого квітня головні урочистості з цієї нагоди відбулися у селі Гоголеве (колишній Василівці) Шишацького району, де на місці відтвореного 35 років тому родового маєтку батьків майбутнього класика постав Національний музей-заповідник. Відтепер його структурним підрозділом став і Гоголівський культурний центр, який відкрили за участю багатьох гостей з усього світу.

Занедбану будівлю, яка стояла пусткою тривалий час, кілька років тому вирішили відновити. На реконструкцію загалом витратили понад 55 мільйонів гривень, які виділили з обласного бюджету та Держфонду регіонального розвитку. Повністю оновили не лише фасад, а й «нутрощі» двоповерхової споруди, наповнили новітнім обладнанням. Для проведення культурно-мистецьких та науково-освітніх заходів тут є три просторі зали — для глядачів на 218 місць, виставок і відзначення врочистих подій.

Саме у переповненій глядацькій залі одразу після відкриття центру виголосили свої вітальні промови численні гості, зокрема й закордонні. Мер італійського міста Сан-Дона-ді-П’яве Андреа Черезар нагадав присутнім про особливе ставлення Миколи Гоголя до цієї країни, його мандри нею. Водночас зауважив, що нині в очолюваному ним місті мешкають майже чотири сотні українців. Про збереження та плекання українських традицій і прагнення популяризувати їх в Європі й світі говорила представниця нашої діаспори у згаданому італійському місті, президент асоціації «Україна плюс» Тамара Познякова.

Фаховий дослідник творчості класика, доцент кафедри слов’янської філології розташованого в японському місті Хокайдо Національного університету Дайсуке Адачі розповів про величезний вплив Миколи Гоголя на розвиток літератури в репрезентованій ним країні. Власне, постійне зацікавлення творами автора «Тараса Бульби», «Сорочинського ярмарку» та «Мертвих душ» в Японії засвідчила й участь пана Адачі у традиційних міжнародних Гоголівський читаннях, започаткованих Полтавським національним педагогічним університетом ім. В. Короленка. Цьогоріч перше засідання цього поважного триденного форуму науковців відбулося в будинку батьків майбутнього класика, відбудованому на території Національного музею-заповідника.

Про необхідність розвивати та популяризувати туристичний бренд Гоголівського краю, відкривати його найкоштовніші скарби гостям звідусіль нагадала присутнім народний депутат України, голова профільного підкомітету Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Анна Романова. За її словами, цікавий туристичний продукт на Полтавщині вже є, Гоголівський культурний центр дав новий потужний поштовх для його розвитку. Тепер усе те треба доповнити сучаснішою «довколатуристичною» інфраструктурою, насамперед якісними дорогами.

Після урочистостей у згаданому центрі всіх гостей на оглядини свого родового гнізда запросив сам... Микола Гоголь (його роль виконував знайомий мільйонам відвідувачів Сорочинського ярмарку артист Богдан Чернявський). Під час екскурсійної прогулянки головними об’єктами музею-заповідника вони охоче брали участь у відтворенні народних гулянь, фотографувалися з гоголівськими героями, оглядали та купували вироби знаних народних майстрів полтавського краю. Водночас у центрі відкрилася виставка картин відомого художника й майстра килимарства з Решетилівки Євгена Пілюгіна «Гоголь та Італія».

Цього дня заходи на честь ювілею видатного земляка відбувалися також у Полтаві та інших містах і селах регіону. Зокрема, біля готелю «Палаццо», що в обласному центрі, врочисто відкрили скульптурну групу, в якій відвідувачів закладу й перехожих вітають бронзові Микола Гоголь і Олександр Пушкін. А надвечір у полтавському театрі, який носить ім’я класика світової літератури, дали старт регіональному фестивалю «В гостях у Гоголя». Приурочені до його іменин дійства на Полтавщині тривають.