3—4 квітня у Вашингтоні триває зустріч міністрів закордонних справ країн—членів НАТО, приурочена до 70-ї річниці утворення Альянсу. В рамках саміту глави зовнішньополітичних відомств планують розглянути та схвалити пакет заходів, спрямованих на стримування російської агресії у Чорноморському регіоні. Як повідомила постійна представниця США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон на брифінгу, йдеться, зокрема, про спостереження з повітря і збільшення кількості кораблів країн НАТО в Чорному морі «для гарантії безпечного проходу українських суден через Керченську протоку в Азовське море».

Постійна представниця США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон також наголосила, що Альянс має бути певним, що води Чорного моря відкриті для вільного судноплавства і «що країни Чорноморського басейну та розташовані навколо убезпечені від російського втручання». «Дуже важливо, щоб Румунія, Болгарія та Україна, як і Грузія, мали гарантії безпеки в Чорному морі як для судноплавства, так і щодо безпеки на суші», — наголосила Гатчісон.

Напередодні представник американського Держдепартаменту на брифінгу у відомстві повідомив, що пленарне засідання, яке буде зосереджено на аспектах російської агресії, відбудеться у четвер. За його словами, це й дії РФ в Керченській протоці, й анексія Криму, окупація Грузії, атака на Скрипалів, порушення Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Він також уточнив, що «чорноморський пакет» є відповіддю на виклики, з якими НАТО та США стикаються в цьому регіоні, причому не лише через події в Керченській протоці, а й тому, що «Росія загрожує Альянсу на всьому східному фланзі, а не лише на півночі».

Фото: censor.net.ua