Болгарія і Греція одержать із єврофондів 33 мільйони євро для прокладання газової перемички між грецьким містом Комотіні та болгарським Стара Загора, які розділяють 182 кілометри. Таке рішення ухвалила Європейська комісія, зацікавлена в якнайшвидшій реалізації проекту, що є важливим для Енергетичного союзу.

Прокладання газової перемички дозволить уперше зв’язати газотранспортні системи двох сусідніх країн. Це допоможе забезпечити диверсифікованість поставок газу й підвищить енергетичну безпеку в регіоні. Крім того, економісти вважають: з пуском її в експлуатацію значно має зрости конкуренція на ринку природного газу. А це, у свою чергу, приведе до зниження його вартості для споживачів.

Депутат Європейського парламенту від Болгарії Єва Майдел (Паунова) (на знімку)порадувала свою країну ще однією приємною «грошовою» новиною. У рамках суперпрограми Invest EU, яка є частиною успішної моделі плану «Юнкер», що передбачає фінансування з європейського бюджету сфер і проектів з недостатніми приватними інвестиціями, Софія отримає гарантії на одержання як мінімум 38 мільярдів євро. «За допомогою цих коштів ми в наступні сім років зможемо мобілізувати ще не менше 650 мільярдів євро для реалізації проектів у таких галузях, як клімат, штучний інтелект, циркулярна економіка, соціальне залучення і вміння», — повідомила євродепутат після прийняття Регламенту про створення нової програми в Брюсселі. Й додала, що активно працює над законодавством, яке попередньо було схвалено Комітетом з економічних і валютних питань Європарламенту.

Вона пояснила своїм виборцям, що в рамках майбутньої інвестиційної програми ЄС поєднуються 14 різних проектів, які полегшать роботу бізнесу та інституцій, допоможе їм заощадити час і кошти, які вони дотепер вкладали у вивчення того, за якою європейською програмою стати кандидатом для отримання фінансової допомоги від єврофондів. «Я задоволена тим, що наприкінці мого мандата Болгарія залишається серед відмінників у ЄС із залучення коштів у рамках плану «Юнкер». За останні три роки наша країна залучила майже 900 мільйонів левів (450 мільйонів євро) за цим планом, а болгарський бізнес продемонстрував винятковий потенціал у роботі з фінансовими інструментами ЄС. Пишаюся і тим, що допомогла створити в Болгарії першу у своєму роді в Європі консультативну ланку з надання юридичної допомоги підприємцям під час оформлення заявок на одержання фінансових інструментів із програм ЄС. Вона за кілька місяців посприяла більш яка 300 болгарським компаніям», — зазначила Єва Майдел.

Успішну роботу Єви Майдел (Паунової) у Європарламенті високо оцінили в болгарській  партії ГЄРБ, нині правлячій у країні. Її знову включили до списку кандидатів від цієї партії для обрання євродепутатом.

Фото: News.bg