У Болгарії відреагували на попередження «Газпрому» про те, що з 2020 року російська компанія припиняє транзит природного газу через Україну, Румунію і Болгарію до Північної Македонії та Греції. Болгарський газовий оператор «Булгартрансгаз» оголосив, що у зв’язку з цим він планує використовувати вивільнювану потужність газопроводу для транзиту газу в зворотному напрямку — з півдня на північ.

C 1 квітня 2019 року «Булгартрансгаз» збільшив у понад чотири рази пропускні спроможності імпорту газу через розподільну станцію Кулата (Болгарія) — Сидірокастро (Греція) у напрямку із Греції до Болгарії. Це дасть змогу країні отримувати природний газ із діючого термінала в грецькому місті Ревітуса (область Аттика), побудованого за кошти Євросоюзу й зданого в експлуатацію в листопаді 2018 року, а також з майбутнього термінала в Александруполісі.

Крім того, Болгарія продовжує процес майбутнього будівництва болгарської ділянки газопроводу «Турецький потік». «Булгартрансгаз» уже оголосив тендер на одержання замовлення з прокладення газової труби з Туреччини. Найприйнятнішу вартість, за повідомленням Болгарського національного радіо, запропонував саудівсько-італійський консорціум «Аркад» — майже 1 мільярд 300 мільйонів євро і запевнив, що всі роботи буде виконано за 250 днів. «Булгартрансгаз» зазначає, що консорціум «Аркад», до котрого входять компанія Arkad із Саудівської Аравії і її спільне підприємство зі шведською компанією ABB в Італії, має досвід роботи з надання різних послуг у нафтогазовому бізнесі й бере участь у розвитку газової інфраструктури для Saudi Aramco.

Майже вдвічі вищу ціну на будівництво газопроводу назвав другий учасник тендера — італійсько-люксембурзький консорціум Bonatti S. P. A. (Італія) і Completions Development Sarl (Люксембург). Угорський консорціум Fovallkozo Zrt. і KVV Kivitelezo Zrt. через різні порушення не було допущено до участі в подальшій процедурі вибору генпідрядника будівництва газопроводу.

Фахівцям «Булгартрансгазу» належить провести ретельний аналіз і оцінку пропозицій двох учасників тендера. Переможець має бути названий у квітні.

Фото: capital.bg