Фото надані автором.

На базі Микуличинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату створюють обласний заклад відпочинку та оздоровлення «Карпатські мрії». А Тлумацька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат стане обласним центром соціальної підтримки дітей і сімей.

Таке рішення прийняли депутати на останній сесії Івано-Франківської обласної ради. Начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Іван Ковалик розповів про регіональний план дій із реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Він розроблений на виконання Національної стратегії реформування інтернатних закладів.

Передбачено певні блоки. Перший — це поліпшення освітніх, медичних, соціальних і реабілітаційних послуг на місцях. Наступний — розвиток сімейних та інших форм альтернативного догляду для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Найскладніше і найважливіше — трансформація діючих інтернатних закладів. Діти з особливими освітніми потребами тепер мають змогу навчатися в інклюзивних класах загальноосвітніх шкіл, тобто нема потреби в мережі інтернатів. Але йдеться про матеріальну базу, трудові колективи.

«До реформування кожного закладу підходимо індивідуально. Наразі зміни торкнулися двох — Микуличинського і Тлумацького. Більшості працівників пропонуємо працювати в інклюзивних класах простих шкіл. Так само індивідуальний підхід — до кожної дитини», — запевняє директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики ОДА Віктор Кімакович.

Створення у Микуличині «Карпатських мрій» викликане тим, що в області немає закладу для оздоровлення дітей із особливими потребами. Отож збережеться колектив, та й користь буде. У горах із цілющим повітрям, з багатою природою більше шансів для реабілітації.