Петро Порошенко та Володимир Зеленський можуть провести дебати на велелюдному стадіоні

«Ви кличете мене на дебати, — говорить до П. Порошенка у своєму відеозверненні В. Зеленський. — Вирішили, що втечу? Відмовлюся? Заховаюся? Ні. Я — це не ви в 2014 році. Я приймаю виклик. Ось мої умови. Чекаю на вас тут, на НСК «Олімпійський». Дебати відбудуться перед народом України. Усі канали мають право транслювати дебати наживо. Усі журналісти мають право бути присутніми». 

«Радий, що ви, хоч якось і невпевнено, але прийняли запрошення провести дебати», — відповів чинний глава держави Петро Порошенко. Він також наголосив: «Правила дебатів прописані в Законі про вибори Президента. Прочитайте, будь ласка. Вони можуть відбутися на базі Суспільного телебачення з трансляцією на всіх телеканалах для десятків мільйонів людей. Такі вже усталені правила. Але стадіон — то стадіон».

Скріншот відеозвернення Володимира Зеленського і Петра Порошенка.

Перші вимоги до чинного глави держави «ЗЕ команда» почала висувати ще в середу вранці. Прес-служба поширила заяву зі списком того, що, на думку лідерів першого туру, має зробити чинний очільник країни. Серед них, наприклад, вимога про скасування декларування доходів для громадських активістів, про перезапуск роботи НАЗК шляхом формування нового складу, про ліквідацію системи «Роттердам+» тощо. Загалом дев’ять пунктів. У відповідь на це Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко нагадала, що змінювати законодавство може парламент, а не глава держави. «Президент Порошенко ще півтора року тому вніс до парламенту як невідкладний законопроект про скасування е-декларування для активістів, — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці. — Альтернативний, до речі, тоді внесла Ю. Тимошенко. Верховна Рада ці голосування успішно провалила. Команда Президента Порошенка в парламенті голосувала за обидва законопроекти. Члени партії «Укроп», які підтримують «Зе», у тому числі кандидат у Президенти О. Шевченко, який уже заявив, що молиться про перемогу кандидата «Зе», не голосували за жоден». Ірина Геращенко звернулася до команди опонентів чинного глави держави із закликом «почати із себе». І висловила побажання побачити справжні дебати.

Уже ввечері з’явилося відео В. Зеленського із закликом провести дебати на НСК «Олімпійський». Керівництво стадіону, до речі, відреагувало на це блискавично, одразу повідомивши, що офіційних звернень з пропозицією провести такий захід не було. І про всяк випадок наголосило, що НСК «Олімпійський» перебуває поза політикою.

«Кандидати повинні обов’язково пройти медичну експертизу і довести народу, що серед них немає ні алкоголіків, ні наркоманів, — сказав В. Зеленський. — Країні потрібен здоровий Президент. На знак поваги як мінімум до третини громадян України ви повинні публічно сказати, що дебати відбудуться не з маріонеткою Кремля чи Коломойського, не з ватніком, не з малоросом, не з бидлом, не з клоуном, а з кандидатом у Президенти України Володимиром Зеленським. Даю вам 24 години». Однак, П. Порошенко зумів прийняти цей пас. Він говорив ввічливо і підкреслено шанобливо. «Головна наша відмінність у тому, що стрілки наших геополітичних компасів показують у діаметрально протилежні сторони». «Моя країна ніколи, ні перед ким і за жодних обставин не стане на коліна», — сказав він. «Виборча кампанія — це подія, яка визначає майбутнє нації на роки та століття наперед. Тут не до жартів. І бути Президентом і Верховним Головнокомандувачем — це не гра і не бажання сподобатися. Це значить нести відповідальність за людей і за країну. І всередині країни, і на міжнародному рівні. Дебати робляться не заради видовища на стадіоні. Це серйозна дискусія про стратегію розвитку та цінності». «Я чекаю на вас, Володимире Олександровичу», — з такими словами П. Порошенко перекинув м’яч на поле В. Зеленського.

Із Закону України «Про вибори Президента України»

Стаття 62. Процедура і строки проведення передвиборних теледебатів

1. Передвиборні дебати з використанням електронних (аудіовізуальних) засобів масової інформації (теледебати) за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, проводяться у разі призначення Центральною виборчою комісією у порядку, встановленому цим Законом, повторного голосування між кандидатами на пост Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування.

2. Теледебати за рахунок коштів Державного бюджету України проводяться в останню п'ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин.

3. Теледебати за рахунок коштів Державного бюджету України транслюються на Першому Національному каналі Національної телекомпанії України та Першому каналі Національної радіокомпанії України, а також можуть безкоштовно транслюватися іншими каналами мовлення. Кандидати на пост Президента України беруть участь у теледебатах особисто. У разі відмови одного з кандидатів на пост Президента України взяти участь у теледебатах або неможливості його участі в них виділений для теледебатів час надається іншому кандидату на пост Президента України для проведення передвиборної агітації.