Якщо не буде судового оскарження, ЦВК може оголосити остаточні результати до 6 квітня

До Центральної виборчої комісії надійшло 100% електронних протоколів із підсумками голосування на виборах Президента України 31 березня 2019 року. До другого туру виходять шоумен Володимир Зеленський, за котрого проголосували 30,24%, тобто 5 мільйонів 713 тисяч 825 виборців, і чинний глава держави Петро Порошенко — за нього віддали свої голоси 15,95%, тобто 3 мільйони 14 тисяч 538 виборців. 

Як і за попередніми результатами, наступні претенденти на президентське крісло здобули таку підтримку: Юлія Тимошенко —13,4%, Юрій Бойко — 11,67%, Анатолій Гриценко — 6,91%, Ігор Смешко — 6,04%, Олег Ляшко — 5,48%, Олександр Вілкул — 4,15%, Руслан Кошулинський — 1,62%. Решта кандидатів не набрали навіть 1% електоральної симпатії. Загалом у голосуванні взяли участь 18 893 877 виборців. 1,18% виборчих бюлетенів було визнано недійсними.

Нині в ЦВК триває прийом та оголошення протоколів окружних виборчих комісій про підсумки голосування в межах територіальних виборчих округів на чергових виборах Президента України. Станом на ранок 4 квітня Центрвиборчком, як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК, прийняв протоколи з мокрими печатками від 111 ТВО. Низці територіальних виборчих комісій доручено підготувати уточнені протоколи про підсумки голосування упродовж одного-двох днів. ЦВК також оголосила протоколи дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на закордонних виборчих дільницях. Останньою передала до ЦВК електронні протоколи про результати голосування одна з дільниць з Київської області у 94-му виборчому окрузі (Обухів). Проблема виникла з тим, що комісія цієї дільниці не може зібратися і належним чином оформити протокол.

До Центральної виборчої комісії не надходило жодної інформації про оскарження в судовому порядку результатів голосування на виборчих дільницях чи округах під час виборів Президента України 31 березня, заявив на брифінгу заступник Голови ЦВК Євген Радченко. «Станом на зараз, інформації про оскарження, передусім судове, голосування за округами і за дільницями до нас не надходило», — сказав він. За його словами, нині процес прийому протоколів з мокрими печатками триває достатньо швидко. Заступник Голови ЦВК не виключав, що, якщо процес прийому протоколів від ТВО триватиме такими темпами й надалі, то Центрвиборчком може оголосити остаточні офіційні результати президентських виборів уже 4—6 квітня. За законом остаточні результати голосування має бути встановлено не пізніш як 10 квітня (включно). Водночас Є. Радченко зазначив: якщо таки буде оскарження результатів голосування, процес підрахунку може затягнутися.

Головною інтригою перед другим туром голосування на президентських виборах стали дебати між двома кандидатами. Адже в новітній історії України повноцінні дебати перед другим туром відбулися лише одного разу — у 2004 році між двома Вікторами — Ющенком та Януковичем. Тоді на виборах переміг Ющенко. А у 2010 році Янукович не прийшов на теледебати з Юлією Тимошенко, і хоча тоді й виграв, але у 2014-му ганебно втік.

Коментуючи журналістам запропоновані нинішніми кандидатами на пост Президента дебати на НСК «Олімпійський», заступник Голови ЦВК Євген Радченко зауважив, що це може бути формою передвиборчої агітації, а не визначеними Законом «Про вибори Президента України» теледебатами. «Те, про які дебати йдеться у постанові ЦВК, — це стаття 62 закону, — цитує Є. Радченка Укрінформ. — Дебати, про які говорять зараз два кандидати, це трохи не та стаття закону, тобто ідеться зараз про ті дебати, які регулюються як форма передвиборної агітації». Водночас Радченко наголосив, що згідно зі статтею 62 закону про вибори Президента теледебати мають проводитися на Суспільному телеканалі й оплачуються з держбюджету. А згідно зі статтею 58 виборчого закону «проведення публічних дебатів, дискусій, прес-конференцій» має оплачуватися з виборчих фондів кандидатів. У ЦВК також нагадали: до моменту прийняття ЦВК підсумкового протоколу про результати голосування 31 березня та оголошення повторного голосування, тобто другого туру виборів, агітація кандидатів на пост Президента не дозволяється.