Незважаючи на обіцянку про оголошення найближчим часом результатів місцевих виборів, що відбулися 31 березня, дану в понеділок головою Вищої виборчої комісії Туреччини Саді Гювеном, навіть у середу він так і не зробив цього. З виборчої комісії повідомили, що в 46 областях Туреччини різні партії оспорюють частково чи цілком результати виборів.

Найнапруженіша ситуація склалася у Стамбулі, де у 18 із 39 районів міста на вимогу Партії справедливості й розвитку триває повне або часткове перерахування бюлетенів. Представники Республіканської народної партії Туреччини, чий кандидат Екрем Імамоглу випереджав висуванця президента й екс-прем’єра Біналі Йилдирима, організували цілодобове чергування біля приміщення, де зберігаються всі мішки з бюлетенями, доставленими з виборчих дільниць мегаполіса. Вони також уважно стежать за тим, як члени міської комісії дістають кожен бюлетень і перераховують голоси, віддані тому чи іншому кандидату. І не дарма. Було виявлено кілька бюлетенів, на яких галочки поставили одразу проти двох прізвищ кандидатів. Перші результати перерахування не обрадували Біналі Йилдирима — загальний результат Екрема Імамоглу не тільки не поменшав, а й зріс на 259 голосів.

Депутат Великих народних зборів Туреччини від Республіканської партії Юксел Йозкан не стримався і заявив, що результати голосування в Стамбулі «уже ясні й навряд чи зміняться на користь правлячої партії, яка сподівається на інший результат. Нехай краще скажуть, чому так сталося, і шукають виправдання своєї поразки».

Турецькі журналісти поцікавилися в Біналі Йилдирима: чому Стамбулом розвішано плакати з його подякою жителям міста за перемогу? Екс-прем’єр спритно викрутився і заявив, що Партія справедливості й розвитку разом із Партією націоналістичного руху виграли крісла мерів в 25 містах, а опозиція — лише в 14. Він додав, що й у Стамбулі депутатські місця в місцевих радах отримав 181 представник правлячої партії, а опозиціонерам доведеться задовольнятися лише 130 мандатами. Про причини своєї поразки, яку він так і не визнає, Біналі Йилдирим скромно промовчав. Але дорікнув Екрему Імамоглу, що під час поїздки до Анкари він уже назвав себе «мером великої Стамбульської громади».

До речі, Партія справедливості й розвитку оспорює результати виборів і в Анкарі. У столиці знову перераховуються бюлетені з 11 районних виборчих дільниць. Тут кандидат від опозиції Мансур Яваш випереджає опонента з партії влади на чотири відсотки.

Фото: zik.ua