Туристичні фірми Німеччини, Великої Британії, Ізраїлю, Австрії почали масово відмовлятися від турів до Албанії. Представник Асоціації албанських туроператорів повідомив, що великі групи туристів із західних країн скасували всі тури на початок квітня. Причиною цього є політична криза в країні та акції протесту опозиції, що тривають. Опозиція вимагає негайної відставки прем’єр-міністра Еді Рама й проведення дострокових парламентських виборів.

Ця нестабільність у країні й відлякує іноземних гостей, котрі побоюються, що замість екскурсій у великих містах їм доведеться сидіти в готелях, бо в Тирані постійно спалахують сутички протестувальників і поліції, багато вулиць і площ в центрі столиці перекриваються. Не завжди можна розраховувати й на те, що туристичні автобуси дістануться відомих пам’яток, бо протестувальники часто перекривають і головні магістралі країни.

Асоціація албанських туроператорів не приховує занепокоєння, що в 2019 році відбудеться різкий спад туристичного потоку. На щастя, для власників готелів і ресторанів на Адріатичному узбережжі відмова від заброньованих місць у них не набула поки що масового характеру. Але, якщо політичні пристрасті не вгамуються, то ближче до літа гості зі спокійних західних держав почнуть здавати квитки й відмовлятися від поїздок до проблемної країни.

До речі, за даними статистичного інституту Албанії, в 2018 році країну відвідала рекордна кількість закордонних туристів — майже шість мільйонів, що на 16 відсотків перевищило показники 2017-го. На них невелика Албанія заробила 1 мільярд 800 мільйонів євро, що також стало рекордом. А нині балканська країна, де вирують політичні баталії не тільки в пресі, на телебаченні та радіо, а й на вулицях, може втратити кілька мільйонів. Туристичні потоки потечуть до Словенії, Чорногорії і Хорватії, де відпочинок на морі дещо дорожчий, але натомість там значно спокійніше. І туристи із західних країн готові платити за спокій і безпеку. В Албанії, де триває непримиренна боротьба за владу, їх зараз не купиш ні за які гроші.

Наприклад, і минулої середи в Тирані знову сталися сутички між протестувальниками, які намагалися прорватися до будівлі парламенту, і поліцією. Вони вимагали відставки прем’єра і його уряду, створення тимчасового кабінету міністрів не з політиків, а з експертів, які мають організувати чесні й демократичні вибори.

Фото: ukrinform.ua