Остання агресія Росії в Керченській протоці підтвердила, що Москва перейшла від гібридної агресії, де використовувалась тактика «зелених чоловічків», до відкритої збройної загрози, отже, НАТО у відповідь посилює стримування РФ і підтримку України, заявила під час виступу в середу в Вашингтоні у рамках відзначення 70-ї річниці утворення НАТО заступник генерального секретаря Альянсу Роуз Геттемюллер, повідомляє Укрінформ. До того ж, за її словами, затримання 24 українських моряків, яких досі утримують в ув’язненні в Москві, а також трьох українських суден дає уявлення про те, як загострюються виклики з боку РФ та як вона намагається поширити свій контроль у регіоні.

Застеріг про загрози, які йдуть від РФ, зокрема, нарощування військової сили, використання хімічної зброї, тероризм, постійні кібератаки, і генсек НАТО Єнс Столтенберг (на знімку), повноваження якого нещодавно продовжили до кінця вересня 2022 року, під час виступу в середу в Конгресі США, пише «Голос Америки». В цьому контексті очільник Альянсу нагадав про незаконну анексію Криму Росією, що стало першим порушенням міжнародного права такого рівня у Європі з кінця Другої світової війни. Від наголосив, що, в свою чергу, НАТО відповів на виклики з боку Москви найбільшим зміцненням колективної оборони за останні десятиліття, вперше розгорнувши бойові сили на сході Альянсу. «Ми робимо все це не для того, щоб спровокувати конфлікт, а для того, щоб запобігти конфлікту й добитися миру. Не для того, щоб боротися, а щоб стримувати. Не атакувати, але захищати», — додав він.

Однією з головних проблем НАТО у виступі Столтенберг назвав розрив Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності між Росією і США. Він знову закликав Москву повернутися до дотримання угоди і нагадав, що Альянс не розгортатиме наземні ядерні ракети в Європі у відповідь на вихід РФ з договору. «Ми не хочемо нової холодної війни», — наголосив очільник НАТО.

Також Столтенберг висловився на користь збільшення оборонного бюджету. «Щоб залишатися сильним, НАТО має бути справедливим альянсом. В ідеальному світі нам не потрібно було б витрачати гроші на оборону. Але ми не живемо в ідеальному світі. Свобода має ворогів, і їх потрібно стримувати. І якщо стримування не вдається, з ними потрібно боротися. Гітлера не можна було зупинити мирним протестом. Сталін не міг бути стриманий словами. «Ісламська держава» не могла бути переможена діалогом», — цитує генсека «Радіо Свобода».

Фото: espreso.tv