Міністри закордонних справ країн-членів НАТО затвердили програму посилення присутності Альянсу в Чорноморському регіоні через агресивні дії РФ. Про це повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг (на знімку) в четвер за підсумком першої робочої сесії зустрічі міністрів закордонних справ, присвяченої 70-річчю з дня заснування Альянсу.

«Ми погодили пакет заходів, які дозволять покращити нашу обізнаність про ситуацію на місцях і посилити підтримку України та Грузії», —цитує генсека DW. Він уточнив, що йдеться про навчання морських сил і берегової охорони, візити кораблів до портів і обмін інформацією. Столтенберг нагадав, що зараз одна з морських груп Альянсу патрулює Чорне море, а навчання із українськими і грузинськими кораблями відбуваються просто сьогодні. «Ми підтримуватимемо нашу присутність у цьому важливому регіоні», — наголосив він. У цьому контексті Столтенберг звернувся до Москви з вимогою звільнити українських моряків і кораблі, які було захоплено минулого року в Азовському морі.

Генсек також заявив, що сам підхід до того, що прагнення України, Грузії чи іншої країни приєднатися до НАТО «провокує» РФ на більшу агресію, є невірним і небезпечним, оскільки не Москві вирішувати, хто може та має отримати членство в Альянсі.  «Лише країни-аспіранти і НАТО можуть вирішувати зрештою, коли вони мають отримати членство», — наголосив він.

До речі, напередодні в МЗС Канади повідомили, що тема України буде однією із ключових і під час зустрічі міністрів закордонних справ G7, яка 5—6 квітня відбувається у Франції.

Фото з офіційного сайту НАТО.