Народний депутат Любомир Зубач (на знімку) узяв участь у семінарі-практикумі «Розвиток інструментів демократичного врядування, співробітництва громад у містах-метрополіях: виклики та можливості соціально-економічного розвитку Київського регіону».

Учасники заходу ознайомилися з українським та міжнародним досвідом законодавчого врегулювання співробітництва територіальних громад у містах-метрополіях. А також обговорили проблеми і перспективи партнерства громад Київського регіону, визначення організаційно-правових засад Київської агломерації, виклики та можливості планування соціально-економічного розвитку регіонів на прикладі Києва та інших європейських міст.

У своєму виступі представник Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Любомир Зубач зазначив, що агломерації є важливим механізмом активізації економічного розвитку країни, оскільки це дає змогу для залучення інвестицій.

Народний депутат звернув увагу на те, що в Україні навколо великих міст природно утворилися агломерації, однак на сьогодні відсутній законодавчий акт, яким було б урегульовано принципи і механізми взаємодії територіальних громад у міських агломераціях та синхронізовано розвиток міста і навколишніх територій.

Л. Зубач повідомив, що з метою законодавчого врегулювання зазначеного питання групою народних депутатів внесено на розгляд Верховної Ради проект закону «Про міські агломерації» (реєстр. № 6743), яким пропонується запровадити механізм утворення міських агломерацій, при якому всі суб’єкти агломерації зберігають статус суб’єктів місцевого самоврядування та мають рівне представництво у раді агломерації.

За його словами, вказаний законопроект є хорошою базою для напрацювання закону, який задовільнив би інтереси і великого міста, і навколишніх громад.

Семінар-практикум організовано Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» та проектом USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (Пульс) у співпраці з Київською міською державною адміністрацією та Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.