На знімку: серед учасників ФПД представники малих та середніх міст України, які прибули до Гданська з навчальним візитом у рамках ініціативи «Дані міст».

Фото автора.

У Гданському Центрі європейської солідарності 4–5 квітня відбувся 7-й Форум персональної демократії Центральної та Східної Європи. В рамках заходу зустрілися активісти, які працюють задля розвитку громадянського суспільства, з багатьох країн регіону, зокрема з України, Грузії, Болгарії, Німеччини, Білорусі та країн Балтії. Провідна тема форуму «Кому ми довіряємо?».

Особливу увагу цьогоріч у програмі та виступах учасників було присвячено «найгарячішим темам», що обговорюються нині не лише в Польщі, Україні, а й по всьому світу. З одного боку, проблемі всюдисущої дезінформації (її зв’язку зі зростаючим популізмом), методам боротьби з пропагандою та фальшивою інформацією, а також ролі технологій у верифікації інформації та підтримці об’єктивних ЗМІ. З другого боку, в центрі обговорення були GovTech – технології, що служать покращенню відносин між державною/публічною адміністрацією та громадянським суспільством.

У відсутності довіри в публічній сфері часто шукають причини зростання популізму, поширення неправдивої інформації та суспільних поділів. Тим часом потреба довіри – одна з найважливіших потреб, яку можуть мати люди, наголосив у вступному слові Ендрю Расєй, засновник ФПД, соціальний підприємець, стратег нових технологій з Нью-Йорка. «Наша проблема в тому, що технологія перебуває десь між добром і злом – не знаємо, як ми будемо сприймати її: як інструмент, що служитиме добрим цілям, чи як зброю. Мета ФПД – об’єднати людей навколо технологій, що служать добру. Однак ми не наївні, знаємо, що мають і свою негативну сторону, але треба боротися з негласним відстеженням, негативним використанням технологій для поширення брехні й поділів людей. З Інтернетом чи без боротьба з темними силами, які є частиною життя, триває безперервно», – додав Е. Расєй.

Тож червоною ниткою проходили в роботі конференції, окрім згадуваної дезінформації, питання мови ненависті, троллінгу та розповсюдження пропаганди в цифровому світі. Важливо, що промовці на пленарних засіданнях, а згодом учасники майстер-класів та в кулуарах не обмежувалися лишень «діагнозом» (констатацією) явищ, що викликають занепокоєння, а й представляли ідеї щодо протидії цим явищам та способів верифікації доступної в Інтернеті інформації.

Зворушило учасників підготовлене (на підставі виступів у попередні роки) відеозвернення до них убитого у січні (внаслідок саме мови ненависті в Інтернеті) мера міста Гданська Павла Адамовича, що його показали на відкритті форуму. Далі була сесія, присвячена проблематиці, яку, узагальнюючи, можна окреслити як «передчасно перерваний діалог» за участі нинішнього мера Гданська Олександри Дулькєвіч, а також гостей, котрі представляли такі інституції і організації, як Єврокомісія (Массімо Флоре), «Luminate» (Мартін Тісне), «Google» (Марта Посьляд), «Metamophosis Foundation» (Ліліана Пецова-Ілєцка), «Sova News» (Марта Ардашеліа), котрі поділились своїми рефлексіями щодо того, як посилити довіру та роль громадян у прийнятті публічних рішень.

Натомість другого дня ФПД центральною була дискусія «Як захистити незалежні ЗМІ?», де своїми думками, ідеями та баченням проблеми поділилися журналісти «Газети виборчої» (Бартош Вєліньскі), «The Guardian» (Крістіан Дейвіс), «Deutsche Welle» (Розалія Романец), а також незалежний угорський журналіст Гергель Дудас та Іріна Недева (Асоціація європейських журналістів).

Гданськ – Варшава.

Довідково

Варто згадати, що Форум персональної демократії (ФПД) уже тричі проходив в Україні (у 2016-му, 2017-му та 2018 рр.), де його організовують громадянська мережа ОПОРА, TechSoup, Transparencee і Fundacja ePanstwo у співпраці з ПРООН та іншими партнерами. ФПД було започатковано в 2004 році в Нью-Йорку, відбувається у формі дводенної конференції – виступів, інтерактивних майстер-класів та панельних дискусій. Метою конференції, яка проводиться у Польщі щорічно, починаючи з 2013 року, Фондом е-Держава та «Transparencee» у співпраці з Гданським міськвиконкомом та Європейським центром солідарності, є обмін досвідом і взаємне формування спільної думки НУО, ЗМІ, державної адміністрації та бізнесу щодо майбутнього демократії у світі.