На кінець поточного року інфляція в Україні становитиме приблизно 6 відсотків. Про це заявив голова Національного банку України Яків Смолій в інтерв’ю виданню Central Banking, уточнивши, що такий показник відповідає прогнозам НБУ.

«Інфляція 2018-го перевищила як наші очікування, так і наш цільовий показник. Проте вперше за багато років вона залишалась у межах десяти відсотків. Ми підвищили облікову ставку до 18 відсотків і бачимо результати. Нам вдалося зламати тенденцію, коли інфляція 2015-го перевищувала 40 відсотків, і звести її до значень, виражених однією цифрою. Це чудовий результат», — вважає Яків Смолій. За його словами, жорстка монетарна політика довела свою ефективність.

«Ми бачимо позитивні тенденції. Наприкінці грудня 2018-го інфляція дорівнювала 9,8 відсотка. На кінець лютого цього року вона знизилася до 8,8, що наближається до наших очікувань. Відповідно до прогнозів, на кінець цього року інфляція буде приблизно 6 відсотків. Це все ще перевищує цільовий показник, але має тенденцію до зниження. Ми очікуємо, що рівень інфляції потрапить у межі цільового діапазону в першому кварталі 2020-го», — зазначив очільник НБУ.

Він нагадав, що інфляція перевищувала очікування Національного банку в 2017-му і 2018 роках тому, що монетарна політика регулятора не має всеосяжного впливу на цей процес. Адже існують інші чинники, які виходять за межі повноважень центрального банку. До них належать тарифи на житлово-комунальні послуги, ситуація на зовнішніх ринках, напружене становище навколо можливих суперечок, наприклад, із Китаєм, усі ці чинники мають вплив на торговельне сальдо України.