У Страсбурзі 8—12 квітня відбуватиметься весняна сесія ПАРЄ. Серед головних питань порядку денного — бюджетна криза, яка сталась через несплату Росією фінансових внесків.
 

Постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба перед засіданням застеріг, що цього тижня проросійське лобі продовжить спроби скасувати санкції проти делегації РФ, всупереч принципам організації. «З понеділка стежте за ПАРЄ. Буде чергова битва. В попередніх ми перемогли. Але цього разу дуже впливові сили на чолі з Турбйорном Ягландом (генсек РЄ. — Ред.) і однією дуже сильною країною (усіх назву в разі їх перемоги) будуть особливо сильно переконувати Асамблею зробити собі «хімічну кастрацію» в інтересах РФ», — написав він у Твіттері.

Намагання послабити тиск на Москву значно активізувалось напередодні весняної сесії Асамблеї. Зокрема Т. Ягланд заявив, що прагне повернути їй право голосу в Раді Європи, попри конфлікт в Україні. За його словами, варто зупинити Москву від виходу з РЄ, адже це створить «нову лінію розмежування» на континенті. 

Водночас стало відомо, що німецькі дипломати та депутати відкрито ведуть активні дії для зняття санкційного тиску з РФ у РЄ і планують досягнути цього на поточній сесії ПАРЄ. Про це повідомила «Європейська правда» з посиланням на західних партнерів. Представники ФРН і раніше не приховували, що віддають перевагу «діалогу» з РФ, навіть якщо для цього доведеться поступитися тиском на неї. Видання стверджує, що дані, які вони мають у розпорядженні, дозволяють стверджувати, що тепер йдеться про скоординовану кампанію, яка набула значних масштабів.

До речі, «Європейська правда» повідомила, що в середу в Страсбурзі відбудуться термінові дебати про роль і місію Асамблеї, метою яких є ухвалення резолюції і подальше повернення російської делегації до ПАРЄ.

Фото: Info Iasi