Вихідними днями в Туреччині, за визначенням інформаційного агентства «Анадолу», відбувався «історичний переїзд» авіакомпаній з міжнародного аеропорту імені Ататюрка до нового аеропорту Стамбула, що розташовані один від одного на відстані 35 кілометрів. 
 

Його вважають також безпрецедентним в історії світової цивільної авіації. Проходив переїзд без небезпечних інцидентів, бо був добре підготовлений. На всіх дорогах і вулицях, що зв’язують два аеропорти, було створено «зелену хвилю», не доступну іншому транспорту, графік руху автомобілів з аеропортівським майном строго контролювався.

Відтепер стамбульський аеропорт зможе приймати дві тисячі літаків на добу. Він сполучений регулярними рейсами з 350 містами Туреччини й усього світу (в тому числі й України) і обслуговуватиме літаки 250 авіакомпаній. Усі турецькі видання зазначають, що перший етап будівництва аеропорту було завершено в рекордні для таких масштабних об’єктів строки — за 42 місяці. На будівельному майданчику розміром в 7,659 гектара працювали понад 200 тисяч робітників. Третя  повітряна гавань мегаполіса на Босфорі має шість злітно-посадочних смуг, стоянку для 500 повітряних суден, а також охоронюваний відкритий і закритий паркінг для 70 тисяч автомобілів. Зведення першої черги аеропорту Стамбул обійшлося Туреччині в шість мільярдів євро. Згідно з планами, повністю будівництво найбільшого у світі аеропорту буде завершено до 2023 року. До цього часу сюди прокладуть і гілку метро, а поки пасажири діставатимуться на автобусах. Після завершення всіх етапів будівництва новий аеропорт обслуговуватиме до 200 мільйонів пасажирів на рік.
Фото: biz.censor.net.ua