Першу робочу поїздку після першого туру голосування Президент України здійснив до Одеської області.

У Практичній гавані поруч із флагманом ВМС України «Гетьман Сагайдачний» відбулася церемонія нагородження державними відзнаками захоплених Російською Федерацією 24 українських моряків, які перебувають в ув’язненні в Москві. Нагороди було вручено членам родин полонених моряків — батькам, матерям, дружинам, дітям Петро Порошенко заявив: «Українська держава вшановує своїх мужніх захисників і відзначає вірність присязі, патріотизм. Я вручаю ці нагороди їхнім родинам, які виховали найкращі риси характеру». Він також зазначив: «Жоден російський суд не має юрисдикції над нашим хлопцями, адже, відповідно до міжнародних конвенцій, вони — військовополонені. Вони мають бути негайно повернуті додому разом із захопленими бронекатерами й буксиром».

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року російські кораблі в Керченській протоці атакували українські катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу», які здійснювали плановий перехід від порту Одеса до порту Маріуполь. У ході агресивних дій Росії 24 українські моряки були захоплені в полон, троє з них дістали поранення.

На військовому полігоні на півдні Одеської області Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко ознайомився з новітньою українською розробкою — комплексом крилатих ракет наземного базування для ураження морських і берегових цілей «Нептун». Вони вже в грудні будуть розміщені в підрозділах берегової оборони.

Про це заявив Президент Петро Порошенко на зустрічі з військовослужбовцями Військово-Морських Сил України й членами родин полонених моряків, коментуючи результати випробувань нового озброєння.

— На полігоні, тут в Одеській області, відбулися успішні випробування нової крилатої ракети, яка здатна вести вогонь по морських цілях. Ракета, подолавши відстань більше 250 км, успішно вразила ціль в акваторії Чорного моря, — розповів глава держави.

За його словами, за випробуваннями спостерігали представники дружніх нам країн, військові аташе, дипломатичні представники. Водночас він зазначив, що й країна-агресор «дуже уважно стежила за випробуваннями, намагалася застосувати засоби радіоелектронної боротьби». Також наголосив, що українська армія надалі отримуватиме нове сучасне озброєння і техніку, які дозволять зміцнити обороноздатність держави.

Одеса.